Tratamente naturiste pentru vezica biliară
Factorii de risc în dezvoltarea pietrei la
sunt obezitatea şi înaintarea în vârstă. Femeile sunt mai predispuse la aceste probleme decât bărbaţii.
În cazurile grave, pietrele la vezică pot bloca curgerea fierii de la vezică spre stomac şi, în absenţa fierii, digerarea grăsimilor devine aproape imposibilă. Cu toate acestea, remediile tradiţionale pot împiedica recurenţa acestor probleme.
Un remediu tradiţional pentru pietrele la vezică este „spălătura ficat-vezică”. După micul dejun, posteşte până seara devreme, apoi înghite 2- 4 linguri de ulei de măsline urmate de sucul a 1-2 lămâi diluate cu puţină apă călduţă.
Alternează uleiul de măsline cu sucul de lămâie la fiecare 20-30 de minute până vei consuma 2 căni de ulei şi sucul a 9-10 lămâi. Pietrele ar trebui să fie eliminate odată cu scaunul în următoarele 3 zile.
De asemenea, poţi încerca decocturi din lapte de seminţe de schinel, rădăcină de ignam sălbatic (o linguriţă la o ceaşcă) sau o infuzie de fumărică şi turiţă-mare (câte o linguriţă la o ceaşcă, din fiecare). Plantele amărui consumate înainte de mese încurajează scurgerea bilei.
O vezică biliară cu probleme necsită o dietă strictă. Consumă din abundenţă legume, fructe şi cereal integrale, peşte şi boabe de fasole.
Consumă cel puţin un căţel mare de usturoi în fiecare zi. Mănâncă anghinare proaspătă de cel puţin 2-3 ori pe săptămână – proprietăţile sale chimice au un efect stimulant specific asupra vezicii şi a ficatului.
Evită alcoolul şi cofeina, în schimb bea minimum 8 pahare de apă pe zi, pe lângă alte băuturi. Evită grăsimile animale (fără carne de vacă, porc, miel, raţă sau gâscă). Puiul prăjit, la grătar sau fiert, fără peliţă, este permis.
Nu este recomandat laptele smântânit, iaurtul cu conţinut redus de grăsimi şi puţin ulei de măsline, de floarea-soarelui sau şofrănaş. Evită pateul, cârnaţii, salamul, şunca, baconul sau carnea procesată.
Somonul poate face parte din necesarul dietetic atunci când există probleme la vezica biliară.