Totul despre alergiile de primăvară

4 martie 2010   Problemele tale

De cum s-a încălzit puţin vremea, ai început să strănuţi, îţi curge nasul, ai ochii iritaţi sau poate îţi simţi gâtul inflamat?

Dacă aceste neplăceri nu dispar după o săptămână sau după cel mult zece zile, atât cât durează de obicei o răceală, ai putea avea o alergie la polen.

Minusculele particule pe care plantele le eliberează în aer de primăvara până toamna sunt, în mod normal, inofensive pentru sănătatea noastră.

Însă în cazul persoanelor alergice, sistemul imunitar declanşează o reacţie exagerată la contactul cu ele şi le atacă la fel ca pe virusuri sau pe bacterii.

În sânge se eliberează în exces substanţe numite histamine, care provoacă simptomele pe care orice alergic le cunoaşte: strănut, secreţii nazale, tuse, senzaţie de mâncărime a nasului şi a ochilor, lăcrimare, senzaţie de sufocare şi crize de astm. Nu toate florile produc alergii

Unele plante sunt mai puţin alergene decât altele, în funcţie de cantitatea de polen pe care o produc. Florile copacilor provoacă cele mai multe alergii.

În special florile de alun, de cireş şi de arbori se înscriu pe lista celor periculoase. Evită să miroşi sau să cultivi crini, crizanteme şi margarete. În schimb, trandafirii sunt mai puţin „periculoşi”.

Deşi ei produc o cantitate mare de polen, particulele sunt prea mari pentru a intra în sistemul nostru respirator. Sigure pentru alergici sunt şi orhideele.

Praful, un alt motiv de suferinţă

Dacă până acum zăpada a ascuns praful şi doar cel din casă ne-a făcut neplăceri, acum pământul s-a uscat şi vântul ridică particule iritante pentru nas, ochi şi plămâni.

Şi cum suntem pe punctul de a începe riguroasa curăţenie de primăvară, avem încă un motiv de suferinţă, pentru că sub covoarele, pe saltelele şi pe păturile pe care trebuie să le curăţăm există miliarde de spori microscopici care pot să declanşeze alergii.

Particulele de praf produc simptome similare alergiei la polen: strănut, secreţii nazale, tuse, lăcrimare şi chiar crize de astm.

Aşa le vii de hac!

Ca să previi alergiile, ar trebui să petreci cât mai puţin timp în aer liber. Dar cum acest lucru nu este întotdeauna posibil, poţi recurge la alte soluţii pentru a preveni sau trata simptomele.

Ai la dispoziţie pastile, picături pentru ochi şi spray-uri speciale, la care poţi adăuga şi câteva remedii naturale. Citeşte în continuare ce recomandă medicii în funcţie de tipul alergiei.

Se manifestă prin secreţii nazale limpezi, apoase, nas înfundat, senzaţie de mâncărime, strănut repetat (mai ales dimineaţa, la trezire) şi respiraţie dificilă.

Pentru atenuarea simptomelor se pot administra, dar numai la recomandarea unui medic alergolog, antihistaminice pe cale orală sau nazală, care reduc mâncărimea nazală, secreţiile apoase şi strănuturile, iar în rinitele cronice sunt eficienţi corticosteroizii nazali, care scad inflamaţia mucoasei nazale.

Remedii naturiste: pentru calmarea senzaţiei de mâncărime a nasului se poate bea o infuzie de busuioc, preparată cu o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se infuzează opt minute şi se beau două căni pe zi, timp de 10 zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut între timp.

Cura se poate relua dacă simptomele revin, dar numai după o pauză de zece zile de la prima. Pentru secreţiile nazale se prepară o infuzie de muşeţel din patru linguriţe de plantă la un litru de apă clocotită, se infuzează 3-5 minute şi se fac inhalaţii timp de 10 minute, în fiecare seară, câte o săptămână pe lună, pe toată durata primăverii.

Alergiile oculare

Praful şi polenul sunt principalii alergeni care declanşează alergiile oculare. Ele se asociază de obicei cu rinitele alergice şi cu bronşitele alergice.

Senzaţia de mâncărime şi de arsură, lăcrimarea, roşeaţa ochilor, vederea neclară şi pleoapele umflate pot fi atenuate cu comprese reci şi cu lacrimi artificiale care „spală” alergenii. Medicamentele antihistaminice, antiinflamatoarele nesteroidiene sau corticosteroizii sunt alte opţiuni de tratament pentru aceste alergii.

Remedii naturiste: secreţiile oculare pot fi tratate cu inhalaţii de muşeţel. Infuzează patru linguriţe de flori de muşeţel într-un litru de apă clocotită timp de 3-5 minute şi fă o inhalaţie de 10 minute în fiecare seară, timp de o săptămână pe lună.

Pentru a calma senzaţia de mâncărime oculară, prepară o infuzie din două linguriţe de soc la 250 ml de apă clocotită, infuzează florile timp de 20 de minute şi apoi foloseşte lichidul strecurat pentru spălături oculare. Dacă ai pleoapele umflate, încearcă o infuzie de echinacea, care se prepară cu o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 15 minute şi se beau două căni pe zi, timp de 15 zile pe lună.

Astmul şi bronşita alergică

Particulele de polen şi de praf pot să irite căile respiratorii, să îngreuneze respiraţia, să provoace tuse şi chiar crize de astm. Tratamentul depinde întotdeauna de severitatea bronşitei alergice sau astmului.

Formele uşoare de astm răspund bine la bronhodilatatoarele sub formă de spray, care uşurează respiraţia. Inflamaţia mucoasei căilor respiratorii poate fi redusă cu tratamente pe bază de corticosteroizi.

Remedii naturiste: tusea specifică atât broniştei, cât şi astmului poate fi calmată cu o infuzie din isop, nalbă şi scai vânăt.

Se face un amestec în părţi egale din aceste plante şi se pune o linguriţă de amestec la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 7-8 minute şi se beau trei căni pe zi, după mese, timp de 20 de zile, cu o pauză de zece zile. Cura se poate repeta ori de câte ori este nevoie.

Imunoterapia, o soluţie pe termen lung

Când alergia pe care o ai nu răspunde la tratament sau când ea este severă, poţi încerca o terapie de desensibilizare. Ea poartă numele de imunoterapie şi are ca scop creşterea toleranţei la polenurile, praful, acarienii sau la mucegaiurile care declanşează simptomele neplăcute.

Ea presupune injectarea sub piele a unui extract diluat din alergenul respectiv, o dată sau de două ori pe săptămână, crescând treptat doza până când simptomele se atenuează sau chiar dispar. Terapia are însă dezavantajul că este de durată, fiind necesari câţiva ani de injecţii.

Mai multe