Topul remediilor care tratează herpesul
Herpesul este cauzat de virusul Herpes Simplex. Există două tipuri de virus: unul care determină apariţia leziunilor de la nivelul gurii şi unul care produce herpesul genital. Herpesul de la nivelul buzelor debutează cu o băşicuţă, care se măreşte, devine roşiatică şi dureroasă, iar după 24 de ore dă naştere unui mic mănunchi de băşicuţe gălbui.
După trei zile, aceste băşici se sparg şi formează o crustă, care dispare după 10 zile, fără să lase nicio urmă pe piele. Odată contractat, virusul herpetic rămâne în organism şi poate fi activat de diverşi factori: febră, infecţii, stres, arsuri provocate de soare sau alergii alimentare.
Ce poţi face ca herpesul să se vindece mai repede
Totuşi, multe persoane fac greşeala de a aplica machiaj direct pe rană, astfel încât aceasta să nu fie vizibilă, fără să ştie însă că nu fac decât să întârzie vindecarea herpesului. În schimb, este recomandat să acoperi herpesul cu un strat de vaselină pentru a proteja rana împotriva bacteriilor şi pentru accelerarea procesului de vindecare.
Aplică, de asemenea, un strat de cremă cu protecţie solară de îndată ce ieşi afară. În cazul în care afară bate vântul aplică o cremă intens hidratantă pentru a preveni extinderea herpesului. Totodată, poţi apela cu încredere la câteva remedii naturiste, care grăbesc vindecarea herpesului.
Ceaiul negru
Dacă leziunea a apărut deja, aplică un pliculeţ de ceai negru (înumai în prealabil în apă călduţă) direct pe rană şi masează locul vreme de câteva minute. Acest remediu atenuează durerea şi ajută la curăţarea rănii.
Usturoiul
Un alt remediu care şi-a dovedit eficienţa în tratarea herpesului este usturoiul. Datorită proprietăţilor sale antioxidante, usturoiul este recomandat chiar după apariţia primelor erupţii. Căţelul de usturoi se taie în două şi se presează pe zona afectată, pentru ca substanţele active să-şi facă efectul în cel mai scurt timp.
Chiar dacă usturimea se accentuează, este bine să nu îndepărtezi usturoiul. Se poate aplica un căţel de usturoi de trei ori pe zi, ultima aplicare fiind recomandată înainte de culcare.
Laptele
Laptele conţine lizină, un aminoacid esenţial pe care corpul nu îl poate produce singur. Astfel, înmoaie o dischetă demachiantă igienică în lapte şi aplică direct pe herpes, încă de la apariţia primelor simptome.
Administrată la începutul erupţiei herpetice, lizina contribuie la oprirea din evoluţie a leziunilor produse de aceasta. Acest efect benefic se datorează rolului antiviral al acestei substanţe. Mai mult, lizina blochează activitatea arginei din organism, care ajută la replicarea virusului herpetic.
Pulpă de roşie şi aloe vera
Pentru curăţarea zilnică a rănii, se recomandă masarea locului cu pulpa unei roşii timp de câteva minute, după care se aplică suc de aloe vera. Aloe vera conţine substanţe extrem de sănătoase pentru piele, care vor grăbi vindecarea herpesului.
Miere şi oţet de mere
Mierea şi oţetul de mere au puternice proprietăţi antibacteriene care ajută la vindecarea herpesului. Amestecă, aşadar, o linguriţă de miere şi una de oţet de mere până ce se formează o pastă şi aplică direct pe locul afectat.