Stimulente naturale contra oboselii

31 ianuarie 2018   Problemele tale

Tonic cu morcovi şi portocale Pentru a începe ziua în formă şi pentru a alunga oboseala, prepară-ţi un suc de morcovi şi de portocale. Îl poţi obţine din 2 morcovi şi 1 portocală date prin storcător. La final, adaugă 1 linguriţă de scorţişoară. Sunătoarea Considerată antidepresiv natural, sunătoarea este recomandată, de asemenea, şi în oboseala cronică, mai ales în cazul în care are cauze psihologice. Planta are efect tonic, revigorant, remineralizant şi antidepresiv. Se consumă sub formă de infuzie – 1 linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Germenii de grâu Partea cea mai bogată a grâului din punct de vedere nutritiv, germenii acestei plante sunt un aliat de încredere în combaterea oboselii.

„Marele avantaj al germenilor de grâu este că au în componenţă toate vitaminele din complexul B, indispensabile pentru un somn bun sau pentru a lupta contra stresului, precum şi numeroase minerale ca magneziul, zincul şi fosforul. Are, deci, o acţiune completă pentru susţinerea organismului”, afirmă Nathalie Tutrut, naturopat. În perioadele de oboseală, poţi lua câte 2-3 capsule cu germeni de grâu, de 3 ori pe zi, în timpul meselor.

Tonic general pentru organism, ginsengul are efecte pozitive asupra psihicului, intelectului şi imunităţii. Planta ajută corpul să reziste în condiţii de oboseală şi stres, încetininde procesul de îmbătrânire. După o boală infecţioasă, grăbeşte recuperarea, având acţiune revigorantă, energizantă. Se iau 2 comprimate cu ginseng de 2 ori pe zi, în perioadele de oboseală şi stres.

Rezultate foarte bune în combaterea oboselii dă şi cura cu lăptişor de matcă. Substanţă produsă de albinele tinere, lăptişorul de matcă este bogat în compuşi indispensabili organismului - acidul pantotenic (contra efectelor stresului şi revigorant), piridoxină (combate anemia), vitaminele A, C, D şi E, minerale (calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu, sulf), enzime şi 18 aminoacizi.

Cura cu acest produs apicol este indicată în astenie, în refacerea după boală sau după o intervenţie chirurgicală, în perioadele de efort fizic şi intelectual intens. Este ideală în special celor care au o alimentaţie deficitară şi celor cu o stare de slăbiciune generală, dar şi în anxietate şi în depresie. Se poate consuma fie sub formă de capsule (2 de 2 ori pe zi), fie sub formă de fiole (doza zilnică pentru adulţi este de 0,2 g, iar pentru copiii sub 10 ani, de 0,1 g).

Se administrează în prima parte a zilei, deoarece poate da insomnii dacă se ia seara. Lăptişorul de matcă pur nu trebuie consumat decât cu linguriţe de lemn sau de plastic. Administrarea lăptişorului de matcă nu este recomandată celor cu alergii la miere şi la polen.

Tonic general al organismului, urzica este mineralizantă şi vitaminizantă, având şi acţiune depurativă. Planta conţine vitamine (B2, B5, acid folic), minerale (fier, siliciu, magneziu) şi oligoelemente (cupru, zinc) şi aminoacizi esenţiali, fiind o soluţie contra oboselii, a anxietăţii şi a stărilor depresive. Bea câte 2-3 căni de infuzie de urzică pe zi (găseşti planta la farmacie sau în magazinele cu produse naturiste). Pentru a o prepara, adaugi 1-2 linguriţe la o cană cu apă clocotită şi laşi 10 minute la infuzat.

Folosite în aromaterapie, unele uleiuri esenţiale ajută la înlăturarea oboselii. Uleiul esenţial de rozmarin (pus în candelă, la masaj sau în apa de baie) îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, fiind indicat şi în stările de slăbiciune, oboseală şi de nervozitate. Acţiune tonifiantă asupra organismului are şi uleiul de cimbru.

Info

Contra oboselii, este eficient şi ceaiul de angelică (1 linguriţă cu pulbere de rădăcină la 1 cană cu apă).

Mai multe