Soluţii pentru îndepărtarea dopului de ceară din ureche

7 ianuarie 2016   Problemele tale

Compoziţia şi aspectul secreţiei ceruminoase diferă în funcţie de rasă (mai uscat la rasă asiatică, mai bogat în lipide la rasă albă şi afroamericani), în funcţie de vârstă, sex şi vechimea dopului ceruminos.

Pentru că în timp se poate acumula o cantitate mai mare de ceară, apare un discomfort la nivelul urechii, care se poate manifesta prin diferite simptome: ţiuit în ureche, mâncărime persistentă, dureri frecvente de ureche, pierderea parţială a auzului (senzaţia permanentă de ureche înfundată) şi miros neplăcut.

De aceea, urechile au nevoie de o curăţare periodică pentru a elimina excesul de ceară, pe lângă igiena obişnuită cu apă şi săpun.

Ce provoacă acumularea de ceară în exces în urechi

Înainte să vorbim despre modalităţile prin care poţi elimina excesul de cerumen, este important să ştii ce anume provoacă acest discomfort.

Prin folosirea beţişoarelor pentru curăţarea urechilor se îndepărtează o cantitate prea mare de ceară, adică bariera care protejează urechile de bacterii şi de ciuperci. Mai mult, stratul de ceară care rămâne este presat în canalul auditiv de intervenţiile frecvente cu beţişoare şi, cu timpul, formează un dop de ceară care afectează auzul.

În plus, beţişoarele nu fac decât să împingă şi mai mult ceara în interiorul urechi şi să contribuie astfel la formarea dopurilor de ceară. De asemenea, dopurile de urechi sau folosirea căştilor de muzică interne favorizează acumularea excesivă de cerumen.

Remedii pentru îndepărtarea excesului de ceară din urechi

Aşa cum am menţionat mai sus, nu este recomandată folosirea beţişoarelor pentru curăţarea urechilor. Poţi apela, în schimb, la următoarele remedii!

Soluţie salină

Este o opţiune excelentă pentru a îndepărta ceara din ureche. Tot ce trebuie să faci este să dizolvi o linguriţă de sare în 100 ml de apă. Apoi, se înmoaie o dischetă de bumbac în acest amestec şi se picură în ureche, în timp ce înclini capul într-o parte. Stai aşa câteva minute pentru a permite lichidului să pătrundă în canalul urechii şi să înmoaie ceara. La final, inclină capul în poziţia opusă şi foloseşte un şerveţel pentru a permite lichidului din ureche să se scurgă.

Ulei de parafină

Una dintre cele mai eficiente soluţii pentru îndepărtarea cerumenului este uleiul de parafină, care se găseşte în farmacii. Tot ce trebuie să faci este să încălzeşti 2-3 linguriţe de ulei de parafină la flacăra unei lumânări şi să picuri lichidul în urechea afectată. Stai aşa câteva minute, cu capul înclinat, apoi clăteşte cu apă călduţă pentru a elimina orice urmă de ceară.

Aplică acest tratament 2-3 zile la rând pentru a dizolva complet ceara.

Glicerină

Glicerina este un produs natural care ajută la înmuierea cerii, astfel că ea va fi eliminată mai uşor. Pentru cele mai bune rezultate, se picură de trei ori pe zi câte patru picături de glicerină în fiecare ureche.

Alcool şi oţet de mere

Se amestecă părţi egale de oţet alb cu alcool. Se înmoaie un tampon de vată în această soluţie şi se picură în fiecare ureche.

Ulei de măsline

Este un alt ingredient eficient care ajută la înmuierea dopului de ceară, astfel că facilitează eliminarea acestuia. Înainte de a merge la culcare, pune 2-3 picături de ulei de măsline încălzit în urechea afectată şi dormi pe partea opusă. Repetă acest tratament 3-4 nopţi la rând.

Mai multe