Siropurile naturale, tonice pentru toţi copiii
Siropurile de cătină cresc puterea de concentrare
Siropurile preparate din fructele dulci-acrişoare de cătină sunt o adevărată farmacie verde. Cercetătorii spun că arbuştii de cătină care cresc în ţara noastră, în comparaţie cu cei din alte ţări europene şi asiatice, sunt o sursă impresionantă de vitamine (A, B1, B9, C, D, E, F, K), de celuloză, proteine, beta-caroten, microelemente (fier, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu) şi de uleiuri esenţiale. De aceea, pentru conservarea substanţelor nutritive, aceste tonice trebuie să le preparăm la rece, amestecând o jumătate de litru de suc cu o jumătate de kilogram de miere. După omogenizare, acest amestec îl păstrăm într-o sticlă închisă ermetic, în frigider, unde rezistă şi şase luni. Copilului i se administrează câte două-trei linguriţe pe zi, în cure de lungă durată. De asemenea, sucul de cătină poate fi consumat sub formă de sirop, prin amestec cu apă plată sau minerală (la 20-30 ml de sirop se adaugă 200 ml de apă) în funcţie de gust şi de efectele constatate.
Efecte
Un astfel de sirop creşte rezistenţa la eforturile intelectuale şi fizice, are efect energizant, antigripal, anticancerigen, întărind sistemul imunitar. Pentru copiii timizi şi pesimişti, siropul de cătină este un remediu excelent. Specialiştii spun că în fructele de cătină coapte există singurul drog inofensiv, care stimulează optimismul şi încrederea.
Siropul de măceş, tonic vitaminizant
Pline de vitamine (A, P şi mai ales vitamina C) şi de minerale, măceşele sunt un bun prieten al sănătăţii. Sunt folosite în special fructele din care se prepară ceaiuri, marmelade şi siropurile cu efecte tonice şi vitaminizante. Un sirop foarte gustos se prepară astfel: puneţi la fiert 125 g măceşe în 500 ml de apă. După ce ingredientele au fiert zece minute, luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi-le să se răcească. Strecuraţi-le printr-un tifon des pentru a vă asigura că seminţele şi perişorii s-au îndepărtat împreună cu fructele. Puneţi lichidul din nou la fiert şi adăugaţi 150 g zahăr brun. Lăsaţi să fiarbă la foc mic până când scade la o treime din cantitate, dar amestecaţi din când în când. Turnaţi siropul în sticle sterile şi depozitaţi-le într-un loc uscat şi răcoros. Daţi copilului câte două linguriţe după micul dejun şi după masa de prânz sau amestecaţi câte o lingură de sirop în 100 ml de apă, băutură pe care copilul să o consume în prima parte a zilei.
Siropul de măceşe este vitaminizant, tonic, având proprietatea de a întări organismul. De asemenea, grăbeşte vindecarea gripei, scade temperatura corpului în timpul acceselor de febră şi creşte pofta de mâncare.
Siropul de pătlagină calmează tusea
Frunzele de pătlagină (lată sau îngustă) au numeroase puteri tămăduitoare. Planta conţine numeroase substanţe active: taninuri, minerale, vitamine, printre care vitamina K (cu efecte antihemoragice) şi mucilagii. Înainte de toate, siropul preparat din frunze uscate de pătlagină se administrează copiilor mofturoşi la mâncare, bolnăvicioşi şi care nu se dezvoltă normal, în ciuda faptului că aceşti copii sunt foarte bine hrăniţi. În acest caz sunt indicate câte trei linguri pe zi, un interval de o lună. Iată cum preparaţi siropul: Puneţi la fiert 50 grame de frunze de pătlagină într-un litru de apă. După 15 minute, îndepărtaţi frunzele şi adăugaţi în decoctul obţinut 350 g de miere. Lăsaţi să fiarbă din nou la foc mic încă cinci minute. Luaţi vasul de pe foc şi turnaţi siropul cald într-o sticlă curată. Se recomandă câte două linguriţe pe zi, după mesele principale, vreme de două luni.
Efecte
Siropul de pătlagină este un foarte bun calmant şi expectorant, recomandat în afecţiunile căilor respiratorii, în laringite, bronşite, în cazul tusei convulsive, dar şi pentru eliminarea limbricilor.