Seminţele de in, recomandate în caz de pietre la rinichi
Reduc colesterolul
Datorită compoziţiei, seminţele de in tratează o serie de afecţiuni. Pe lângă faptul că reduc colesterolul sanguin, seminţele de in sunt recomandate în tratarea constipaţiei şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, graţie acizilor graşi omega 3 care menţin sănătatea vaselor de sânge.
În plus, datorită fitoestrogenilor (hormoni vegetali), seminţele de in previn cancerul de sân şi de colon.
Totodată, seminţele de in consumate sub formă de ceai, în amestec cu zeamă de lămâie, tratează pietrele la rinichi, litiaza renală şi inflamaţiile vezicii urinare.
În caz de constipaţie, se pot lua una, două linguri de seminţe întregi cu puţină apă călduţă, dimineaţa sau seara pe stomacul gol. Se recomandă ca amestecul să se ia în fiecare zi la aceeaşi oră pentru a permite seminţelor să îşi facă efectul în mod corespunzător.
Pentru inflamaţiile intestinale se poate prepara o băutură dintr-o lingură de seminţe întregi macerate, timp de o jumătate de oră, într-o sută de mililitri de apă uşor încălzită.
Eficiente şi în cazul afecţiunilor pielii
Nu în ultimul rând, seminţele de in pot fi folosite şi extern, sub formă de cataplasme. Pentru prepararea acesteia ai nevoie de făină de in şi apă, ingrediente care se pun la fiert şi amestecă până când se formează o pastă.
Compoziţia se pune între două bucăţi de pânză şi se aplică pe zona afectată- furuncule, abcese, dureri articulare, etc. Cataplasma se menţine pe piele pâncă când se răceşte, după care se înlocuieşte.
Pentru afecţiunile pielii se poate folosi şi uleiul din seminţe de in. Acesta tratează o serie de afecţiuni, de la tăieturi, până la arsuri şi inflamaţii ale pielii.