Remedii naturiste pentru bolile copiilor
Iată câteva remedii naturiste pentru fiecare afecţiune în parte!
Sirop de ceapă împotriva tusei
Acest remediu linişteşte tusea iritantă şi uscată şi o ajută să devină productivă.
Ingrediente: 1 ceapă mică, 2 linguri miere, 1 borcan cu capac.
Cum se procedează:
- Se taie ceapa mărunt şi se pune în borcanul gol, apoi se adaugă mierea şi se închide ermetic borcanul. Atenţie, însă! Nu lăsa ingredientele să se amestece. Se lasă să stea aşa câteva minute; - După circa 20 de minute, la suprafaţă apare zeama, care se ia de câteva ori pe zi (câte o lingură) pentru calmarea tusei.
*Acest sirop se poate administra copiilor începând cu vârsta de un an. Întrucât îşi pierde repede proprietăţile, acest sirop se poate prepara zilnic pentru a fi proaspăt şi eficient.
Ulei pentru prevenirea răcelilor
Uleiurile eterice sunt un ajutor de nădeje atunci când vine vorba de prevenirea şi tratarea răcelilor.
Ingrediente (aproximativ 10 utilizări): 30 ml ulei de migdale, 2 picături ulei eteric de levănţică, 2 picături ulei eteric de mandarină, 2 picături ulei eteric de Cajeput (Malaleuca leucadendron), 1 picătură ulei eteric de benzoe. Sticluţe de 30 ml pentru păstrat.
se amestecă uleiurile eterice cu uleiul de migdale şi se ung pieptul şi spatele copilului (peste 6 ani). Se îmbracă apoi copilul cu o bluză groasă sau cu un pulovăr de lână moale.
Ceai pentru dureri de burtă
Combinaţia de plante de mai jos calmează durerile de burtă şi are efect liniştitor.
Ai nevoie de: 1/4 de pahar de suc de mere proaspăt stoarse, 1 vârf de cuţit scorţişoară, câte 30 g de: flori de muşeţel, frunze de roiniţă, seminţe întregi de fenicul, 200 ml apă.
Mod de preparare:
- Se umple pe sfert, cu suc de mere, un pahar mare (de 300 ml) şi se mărunţeşte în mojar o linguriţă rasă de plante şi seminţe amestecate (pentru ca seminţele de fenicul să "elibereze" aroma vindecătoare) şi se opăresc cu apa clocotită.
- Se lasă să se infuzeze 10 minute, apoi se strecoară ceaiul peste sucul de mere din pahar.
- La final, se adaugă scorţişoara pisată, care are efect antispasmodic şi se bea ceaiul cât este încă cald.
Supă de morcovi împotriva diareei
Această supă de morcovi aparţine unui medic pediatru din Heidelberg (Germania), ea având rezultate de excepţie în cazul copiilor bolnavi de diaree.
Ai nevoie de: 500 g morcovi (bio), 1 l apă, 1 l zeamă de legume (sau un litru de apă în care s-au fiert 3 g de sare).
- Se curăţă morcovii de coajă şi se mărunţesc în mixer;
- Se lasă să fiarbă într-un litru de apă, între 1 oră şi 1 oră jumătate, până ce scade la 300 ml, apoi se pasează şi se amestecă cu zeama de legume;
- Supa se consumă chiar de la debutul diareei, câte o lingură de mai multe ori pe zi (sau cât poate să mănânce copilul). Supa se prepară zilnic, ca să fie proaspătă şi se consumă până la vindecarea tulburării digestive.