Remedii din plante împotriva răcelii

16 aprilie 2009   Problemele tale

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că plantele pot ţine în frâu chiar şi cea mai zdravănă răceală.

Dincolo de puterea lor vindecătoare, ele sunt un tratament fără efecte secundare şi, lucru deloc de neglijat, ieftine şi la îndemâna oricui. Leacurile naturiste cu plante, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu, ameliorează simptomele răcelii - strănut, tuse, inapetenţă, febră musculară - şi grăbesc vindecarea. Dar să vedem care sunt remediile recomandate de specialistul nostru în răceli şi infecţii respiratorii.

Condimente-medicament

În sezonul rece, în special, cuişoarele (Syzygium aromaticum) se folosesc pentru prevenirea răcelilor. În acest scop, în locul bomboanelor poţi ronţăi, de 3 ori pe zi, câte 3 cuişoare. Le mărunţeşti în gură şi efectul lor este garantat; aceşti muguri ajută la distrugerea germenilor patogeni.

Ghimbirul. Este un excelent antiinflamator. Infuzia se prepară astfel: fierbi 10 minute, câte două linguriţe de nalbă şi de ghimbir, în două căni de apă. După ce iei vasul de pe foc mai infuzezi acest tonic încă 10 minute, apoi strecori. Se consumă 3-4 căni pe zi. Ultima ceaşcă se bea seara.

Scorţişoara. Miraculos remediu împotriva răcelilor, se adaugă în infuziile de plante. Efectele nu se lasă aşteptate. Se recomandă şi infuzia pură, care se prepară dintr-o linguriţă de scorţişoară pudră, în 250 ml de apă caldă. După 10 minute, se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi.

Cimbrul. Scapi de tuse, preparându-ţi un sirop din cimbru, care are proprietăţi antimicrobiene, expectorante şi calmante. Siropul este uşor de preparat: torni o cană de apă clocotită peste două linguri de cimbru uscat. Acoperi vasul şi îl laşi 20 de minute. Strecori infuzia şi adaugi o ceşcuţă de miere, amestecând bine. Zilnic, înghiţi o linguriţă cu sirop.

Teiul. Este una din plantele care nu trebuie să lipsească din farmacia casei. Infuzia de tei calmează tusea şi uşurează somnul. Pentru rezultate optime, se poate combina cu sunătoare.

Levănţica. Dacă febra depăşeşte 38,8 grade Celsius, poţi apela la uleiul de levănţică. Acesta este mai eficient în lupta cu viruşii decât infuzia. Cum îl foloseşti? Vei freca uşor mâinile, gâtul şi picioarele cu un burete îmbibat în apă călduţă, amestecată cu 10 picături de ulei esenţial de levănţică. Soluţia acţionează ca un sudorific şi are efect calmant în durerile musculare.

Echinaceea. Este o plantă cu efecte imunostimulatoare. Infuzia se foloseşte chiar de la apariţia primelor simptome ale bolii şi se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi 250 ml apă; doza recomandată: 3 ceşti pe zi.

Fructele de măceş. Sunt foarte bogate în vitamina C, indicate în afecţiunile de sezon. Infuzia combate simptomele răcelii: migrenele, tusea şi oboseala. Se prepară dintr-o linguriţă de fructe mărunţite şi 250 ml apă clocotită.

Fructele se infuzează timp de 15 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se îndulceşte cu miere, după gust; se consumă 3 căni pe zi. Specialiştii au constatat că acest tonic este excelent şi pentru alte afecţiuni: anemie, calculi renali sau biliari, varice.

Socul. Florile de soc, bogate în ulei esenţial, tanin, răşină şi mucilagii ajută la eliminarea excesului de mucus şi împiedică înmulţirea virusurilor.

Bea trei căni pe zi (fiecare doză se prepară din două linguriţe de flori uscate şi o cană de apă clocotită, care se infuzează în vasul acoperit, timp de 10 minute) şi te vindeci repede de orice răceală.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Principiile active ale plantelor în infuzie sunt bine tolerate de organism. Recomand, de asemenea, tratamentul cu tincturi din plante, în funcţie de afecţiune, pentru că acestea au efecte rapide de vindecare scurtând perioada de convalescenţă.

Sunt bolnavi care refuză tratamentul cu tincturi pentru că acestea se obţin prin macerare în alcool. Teama aceasta nu este justificată, deoarece alcoolul este foarte diluat, iar în această formulă nu este nociv. Tincturile se pot prepara şi în casă, prin macerarea plantelor în ţuică sau în alcool de secară, fără să depăşească 4o de grade.

Click! de la cititori

O cură cu decoct de măceşe m-a ajutat foarte mult în afecţiunile de care sufeream: enterocolită şi avitaminoză. Am băut câte două căni de decoct preparat dintr-o linguriţă de fructe măcinate şi o cană de apă. După 10 zile, uitasem de vechile necazuri. Am continuat dieta 18 zile. Steluţa Trandafir, Piteşti

Mai multe