Profită de plantele din luna august

6 august 2009   Problemele tale

Angelica, cicoarea, coada-şoricelului şi levănţica sunt doar câteva dintre „medicamentele” lunii august.

Acestea te pot ajuta să previi, să ameliorezi sau chiar să tratezi numeroase afecţiuni. Poţi recolta nu numai florile şi frunzele acestor plante, ci şi seminţele, precum cele de anason şi de fenicul.

Fie că le foloseşti imediat, fie că alegi să le păstrezi pentru mai târziu, este important să le culegi atunci când sunt înflorite, pentru a te bucura din plin de proprietăţile vindecătoare ale acestora.

Angelica, pentru digestie uşoară

Toate părţile acestei plante, inclusiv seminţele, sunt foarte valoroase pentru sănătate. Pulberea de angelică (o jumătate de linguriţă), ţinută sub limbă un sfert de oră şi apoi înghiţită cu apă, ajută în cazul unei digestii dificile, precum şi în anorexie.

De asemenea, ceaiul de angelică (preparat dintr-o linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită) este indicat în balonare şi în gastrită. Amestecul de angelică, sunătoare, genţiană şi de cruşin, consumat sub formă de infuzie, e recomandat şi în cura de dezintoxicare a organismului.

Levănţica ajută în afecţiunile respiratorii

Cunoscută pentru acţiunea calmantă asupra sistemului nervos, levănţica mai reglează circulaţia sângelui şi este de ajutor în tratarea unor afecţiuni respiratorii, precum astmul bronşic şi bronşita.

În acest scop, se poate consuma o infuzie, preparată din una sau două linguriţe la 250 ml de apă clocotită. Ceaiul de levănţică este indicat şi în balonare, în dureri reumatice şi în gastrite.

Cicoarea protejează ficatul

Plantă din care se obţine un înlocuitor al cafelei, cicoarea este un adevărat stimulent al sistemului nervos, fiind indicată şi în stările de somnolenţă şi de astenie. Ceaiul de cicoare este recomandat în special celor care suferă de diverse boli ale ficatului şi stomacului.

Cicoarea ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism, la reglarea nivelului tensiunii arteriale, la calmarea durerilor abdominale şi la ameliorarea durerilor de cap, de dinţi şi reumatice.

Infuzia de cicoare se obţine din două linguri de plantă uscată la un litru de apă clocotită. Folosită extern, infuzia de cicoare dă rezultate şi în tratarea erupţiilor, acneei şi furunculelor.

Coada-racului, indicată în anemii

Stările anemice apărute pe fondul pierderii de sânge (cauzate, de exemplu, de menstruaţii abundente sau de hemoragii digestive) se pot ameliora cu ajutorul ceaiului de coada-racului, plantă care favorizează coagularea sângelui.

De asemenea, coada-racului întăreşte oasele, dă rezultate în tratarea infecţiilor urinare, bolilor reumatismale şi respiratorii (bronşite) şi calmează arsurile de stomac. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi 250 ml de apă. Se pot consuma câte două căni cu ceai pe zi, după mese.

Anasonul creşte pofta de mâncare

Substanţele active din anason stimulează secreţia glandelor salivare şi mamare. Din acest motiv, anasonul este indicat în creşterea poftei de mâncare şi pentru stimularea producerii laptelui la femeile care alăptează.

Ceaiul de anason poate fi consumat şi de persoanele cu afecţiuni respiratorii, precum şi pentru calmarea tusei. Planta este recomandată şi în colicile sugarilor, produse de acumularea de gaze intestinale, dar şi pentru stimularea activităţii pancreasului în cazul adulţilor.

În acest scop, se poate consuma infuzia preparată din cinci seminţe de anason la o cană cu apă fierbinte, câte trei căni pe zi, înaintea meselor principale.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Alexandru Costescu medic specialist medicină de familie, fitoterapie, homeopatie, acupunctură Complexul Hofimed, Bucureşti

De la anason se folosesc bulbul, frunzele, seminţele şi rădăcinile. Această plantă are acţiune aperitivă, expectorantă, antispastică.

Anasonul este stimulator al secreţiilor pancreatice şi intestinale, precum şi stimulator al secreţiei de lapte matern. Se foloseşte în: ameţeli, astenie, astm, tuse convulsivă, afecţiuni gastrice, balonări şi gaze intestinale, tulburări de alăptare. Coada-racului se foloseşte în: enterocolite, diaree, hipermenoree, gută şi colici abdominale.

Mai multe