Pelinul te scapă de balonare

17 august 2017   Problemele tale

Pelinul este des întâlnit şi la noi în ţară, în special în regiunile de şes şi deal şi-l recunoşti după florile sale de un galben pal. I se mai spune şi pelin alb, iar denumirea botanică este Artemisia absinthium. Planta este bogată în ulei esenţial, tuione, absintină, taninuri şi nitraţi de potasiu, absintina fiind un glicozid care îi dă plantei gustul amar.

Specialiştii în fitoterapie recomandă pelinul alb în numeroase afecţiuni, deoarece este un bun antiseptic (dezinfectant) şi are roluri multiple: e diuretic, laxativ, depurativ şi vermifug. Acesta acţionează şi ca antiinflamator al mucoaselor sistemului digestiv, stimulează sucurile gastrice, este tonic-amar şi cicatrizant, atât intern cât şi extern.

Bun contra indigestiei şi a balonării

Dacă ai probleme cu stomacul, se recomandă să bei infuzie de pelin. Aceasta calmează durererile apărute la nivelul aparatului gastric şi te ajută să elimini gazele. Este bună şi contra indigestiei şi te ajută să ai poftă de mâncare. De asemenea, este indicată şi celor care suferă de boli hepatice, precum hepatita, dar şi celor cu probleme la nivelui bilei şi pancreasului.

Infuzia de pelin o prepari astfel: pui 1 linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Acoperi şi laşi maximum 15 minute. Bei 1 cană pe zi, în mai multe reprize, timp de 2-3 zile, nu mai mult.

Elimină toxinele

Pelinul combate paraziţii intestinali şi detoxifică organismul, scăpându-te astfel de toxine şi alte substanţe nocive. Poţi bea infuzie de pelin sau să iei tinctură de pelin.

Pe aceasta fie o procuri de la magazinele naturiste, fie o prepari acasă astfel: ai nevoie de 10 g de plantă la 100 ml de alcool de 60-70 de grade. Laşi la macerat 8 zile. Sticluţa trebuie să fie închisă la culoare. Iei maximum 15 picături, de 3 ori pe zi, cel mult 3 zile.

Ştiai că... ...pelinul este un element important în formula băuturii numită absint, care era preferată de Vincent Van Gogh, Ernest Hemingway, Oscar Wilde şi Edgar Allan Poe? În anul 1915, francezii, băutura a fost interzisă în Franţa, din cauza efectelor negative asupra creierului.

Leac pentru femei

În literatura populară, ceaiul de pelin este întrebuinţat pentru tratarea diferitelor afecţiuni ginecologice feminine, cum este candidoza. Cu el se fac spălături vaginale deoarece echilibrează nivelul pH-ului vaginal.

Procedezi astfel: adaugi 2 linguri de frunze de pelin într-un litru de apă şi poţi pune şi 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu. Laşi la infuzat, după care faci băi de şezut. Ţine această cură 10-12 zile. O astfel de procedură nu trebuie să anuleze tratamentul medicamentos indicat de medic, ci este doar un remediu adjuvant.

Atenţie!

Pelinul nu se recomandă femeilor gravide şi celor care alăptează. Nici cei care au boli ale sistemului nervos sau cei care suferă de infecţii intestinale nu au voie să consume pelin.

Remediile pe bază de pelin se iau numai la indicaţia fitoterapeutului şi cu acordul medicului, fiindcă supradozarea duce la crize toxice, afectând sistemul nervos. În doze mari, pelinul provoacă halucinaţii şi convulsii, iar bolnavul îşi poate pierde cunoştinţa, ajungând până la deces. Dacă observi o reacţie alergică mergi la medic.

Sfatul specialistului

În practica naturistă, încă din vechime, se utilizează frunzele şi vârfurile înflorite (lunile iulie-septembrie), când planta are un miros puternic aromat şi gust foarte amar. Printre compuşii activi ai pelinului se numară uleiul esenţial, flavonoidele, lignanii, lactonele sesquiterpenice şi acizii fenolici. Circa 35% din uleiurile esenţiale din pelin sunt compuse din tujona, substanţă toxică dacă este administrată în exces.

Este folosit în mod tradiţional pentru eradicarea viermilor şi a altor paraziţi intestinali. Gustul extrem de amar al plantei stimulează receptorii linguali şi ca urmare secreţia de sucuri gastrice, pancreatice şi biliare. De aceea, pelinul se recomandă în doze foarte mici pentru stimularea apetitului, îmbunătăţirea absorbţiei substanţelor nutritive şi pentru tratarea indigestiei.

Nu consuma pelin, decât după sfatul specialistului şi în dozele recomandate. Pelinul nu este indicat celor alergici la echinacea şi muşeţel. Se poate administra sub formă de capsule, 1 de 3 ori pe zi, sau sub formă de infuzie (1/2 linguriţă de plantă uscată la 250 ml apă fierbinte), 1 cană se bea cu înghiţituri mici pe parcursul întregii zile.

Mai multe