Omega-3 menţine sănătatea creierului

14 noiembrie 2013   Problemele tale

Acizi graşi Omega-3 au dovedit calităţi terapeutice în afecţiuni precum cele cardiovasculare, bolile psihice cum sunt depresiile şi sindromul ADHD, afecţiunile reumatismale, artrită.

Atât uleiul pur de peşte Omega-3, cât şi uleiul din ficat de cod – Omega-3 cu vitamina D – oferă proprietăţi nutritive, terapeutice şi energetice deosebit de utile întregului organism. Poate fi consumat, în funcţie de preferinţe, sub formă lichidă sau ca şi capsule, uşor de înghiţit. Combustibil pentru creier

Uleiul de peşte este considerat de oamenii de ştiinţă care au studiat proprietăţile Omega-3 drept un veritabil combustil pentru creier. Acesta acţionează în special prin cei doi acizi graşi polinesaturaţi EPA şi DHA, care sunt principalii acizi din structura creierului.

Ambii se găsesc în mare măsură în cortexul cerebral, în membranele centrelor de comunicare sinaptice, în mitocondrii şi fotoreceptorii retinei.

În plus, acizii DHA Omega-3 din uleiul de peşte constituie mai mult de jumătate din totalul lipidelor din creier, însă nu pot fi produşi de corp. Totuşi, prin alimentaţie putem asigura necesarul de acizi graşi Omega-3.

Seminţele de in, soia, codul, tonul, nucile, somonul, conopida, broccoli, varza, spanacul, algele, toate aceste alimente delicioase furnizează o cantitate importantă de acizi graşi esenţiali sănătăţii creierului.

Partea mai puţin plăcută este că prin prelucrarea alimentelor, în special prin fierbere şi prin prăjire, se reduce mult conţinutul de Omega-3. Un medic specialist poate recomanda suplimente cu Omega-3 pentru acoperirea carenţelor.

De ce unii doctori recomandă consumul uleiului de peşte femeilor însărcinate? Sunt o mulţime de motive.

Acizii graşi polinesaturaţi din Omega-3 sunt necesari bunei dezvoltări a creierului cu mult înainte de naşterea copilului. În perioada de sarcină, fătul primeşte necesarul de Omega-3 de la mamă, prin placentă.

De aici rezultă că femeia trebuie să-i asigure viitorului copil necesarul de Omega-3, pentru a nu fi afectate atât evoluţia fătului, cât şi sănătatea mamei.

Carenţele duc, în cele mai multe cazuri, la depresii postnatale. Din nefericire, consecinţele cele mai grave le suportă copilul, care, în cazul deficienţelor grave de Omega-3, poate suferi daune ireversibile asupra creierului şi asupra sistemului nervos în ansamblul lui şi disfuncţionalităţi psihomotorii şi vizuale.

Mai multe