Mâncaţi conopidă pentru o piele sănătoasă!

25 septembrie 2009   Problemele tale

Vitamina A este necesară pentru refacerea pielii, protejează împotriva radicalilor liberi produşi de toxine sau de acţiunea razelor soarelui, previne acneea şi are efect de hidratare a pielii. Se găseşte în: ficat, untură de peşte, gălbenuş de ou, morcovi, spanac, urzici, fragi, lapte.

Vitamina C este necesară pentru sinteza colagenului, proteina pielii care asigură elasticitatea tegumentului şi fermitatea sa, precum şi cicatrizarea. În cazul lipsei de vitamina C, pielea devine mai fragilă, îşi pierde fermitatea, ridurile apar cu mai multă uşurinţă, vitamina C având rol de protecţie împotriva îmbătrânirii cutanate. Se găseşte în: fructe şi legume proaspete, măceşe, pătrunjel, citrice, coacăze, conopidă, ardei gras, varză şi broccoli.

Vitamina D este singura vitamină sintetizată în piele, sub acţiunea razelor soarelui. Lipsa ei duce la rahitism, la copiii mici, şi osteoporoză la bătrâni. Produsele pe bază de vitamina D sunt utilizate în tratarea psorizisului. Precursorii vitaminei D se găsesc în uleiul de peşte, lapte, ouă şi unt.

Vitamina K are rol în coagularea sângelui. În lipsa ei şi a vitaminei C, rănile se închid cu mare greutate şi sângerează abundent. Se găseşte în: spanac, ficat, ulei de peşte, iaurt, chefir, varză şi cereale.

Complexul de vitamine B este deosebit de util pacienţilor cu acnee (coşuri) sau celor care au avut zona zoster, îmbunătăţeşte metabolismul, creşte rezistenţa părului şi a unghiilor, reglează producţia de sebum (grăsimi ale pielii) şi funcţionarea sistemului nervos. Deficitul de vitamine B produce anemie (B12) sau pelagra (B3 sau vitamina PP). Se găseşte în: produse de făină integrală, tărâţe, borş, germeni de grâu, drojdie de bere, fasole, carne şi lapte.

Vitamina E, antiîmbătrânire

Vitamina E are rol antioxidant important întrerupând acţiunea nocivă a substanţelor toxice sau a poluanţilor asupra organismului, are rol anti-îmbătrânire şi de hidratare a pielii, îmbunătăţind textura tegumentului. Se găseşte în: uleiurile şi margarinele vegetale, orezul brun, spanac, salată, urzici, soia şi porumb

Mai multe