Leacuri împotriva mahmurelii
Împotriva mahmurelii, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă o serie de remedii naturiste eficiente, care se aplică uşor în practică. O băutură folosită frecvent după petreceri este zeama de varză sau moarea, aşa cum i se mai spune în popor. Din leacul acesta popular se bea câte un pahar din oră în oră. În acelaşi scop, se consumă şi murăturile, conservate în saramură.
Ceaiurile, aliaţi de nădejde
Ceaiul verde îndepărtează mahmureala mult mai repede decât o ceaşcă de cafea tare. O astfel de băutură se prepară din următoarele ingrediente: trei linguriţe de ceai verde, sucul unei lămâi, o linguriţă de miere şi 500 ml de apă fierbinte, care a fiert timp de un minut. Băutura se infuzează cinci minute şi apoi se bea.Un alt ceai care alungă mahmureala se prepară din coajă de banane. Se pune la fiert coaja unei banane în 500 ml de apă. După primul clocot, vasul se ia de pe foc, iar ceaiul se bea fierbinte.Ceaiul de ghimbir este un remediu incontestabil contra mahmurelii, deoarece înlătură senzaţia de vomă, durerile de cap şi greaţa. S-a constatat, de asemenea, că sunătoarea şi pătrunjelul se numără printre cele mai eficiente leacuri care combat efectele alcoolului. O cană cu infuzie de sunătoare, în care se adaugă puţină sare, are rezultate imediate. La fel de bună este o salată preparată din pătrunjel pentru cei care vor să-şi revină după mahmureală.
Mierea combate efectele alcoolului
Mierea este un pansament gastric de excepţie. Dacă se administrează două linguriţe de miere într-o cană cu ceai, înainte de petrecere, efectele alcoolului sunt minime.
În urma unui studiu, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că unul dintre cele mai bune remedii pentru mahmureală este o felie de pâine unsă cu unt şi cu miere, după care se bea un ceai fierbinte. Mierea sau un sirop foarte dulce ajută organismul slăbit să-şi refacă rezervele de potasiu, sodiu şi fructoză, eliminând efectele mahmurelii. Apicultorii au constatat că produsele stupului sunt leacuri excelente
care anulează efectele alcoolului. În astfel de situaţii, se consumă o
felie de pâine stropită cu 15 picături de propolis. Efectul nu se lasă
aşteptat: după cel mult 30 de minute, persoana în cauză scapă de orice
disconfort provocat de excesul de alcool.
Multe fructe şi apă
O altă soluţie eficientă este sucul proaspăt de mandarine. La fel şi fructele, consumate proaspete, combat senzaţia de greaţă şi indigestia. Apa şi vitaminele, spun specialiştii, fac minuni după o beţie! Mahmurul trebuie să consume multă apă minerală, vitamine din complexul B şi vitamina C, dar şi minerale, precum calciu şi magneziu. Supele de legume sau de pui, acrite cu lămâie sau cu borş sunt remedii pentru astfel de situaţii.