Lăptişorul de matcă, leacul bun la toate
Pare incredibil, dar regina stupului trăieşte aproape cinci ani, în timp ce fiicele sale, albinele lucrătoare, au o durată de viaţă de numai 45 de zile. Iar secretul ei este lăptişorul de matcă, hrana pe care-oconsumă.
Putem beneficia şi noi de pe urma proprietăţilor lăptişorului de matcă, aşa cum spun studiile medicale recente.
Bun după efort sau în hepatite
Studii efectuate în Japonia arată că lăptişorul are acţiune energizantă, reface neuronii şi reduce colesterolul „rău” din sânge. Nutriţioniştii recomandă terapia cu lăptişor de matcă pentru refacerea organismului după eforturi intense şi în hepatite.
Elixir antiîmbătrânire
Lăptişorul este un tonic care încetineşte procesele de îmbătrânire şi îmbunătăţeşte memoria. Aceste performanţe se obţin în urma unui tratament intern cu lăptişor de matcă pur, aşa cum este extras din stup, fără să conţină aditivi.
Acest sortiment se poate procura din magazinele cu produse naturiste (dotate cu frigidere) şi se adaugă în miere: la 10 grame de lăptişor de matcă pur se adaugă 500 grame de miere. Preparat astfel, lăptişorul poate fi păstrat la temperatura camerei timp de doi ani. Se poate lua dimineaţa, înainte de micul dejun. Adulţilor li se recomandă 2 linguriţe cu lăptişor, care se ţin sub limbă, 5 minute, iar copiilor, doar o linguriţă.
Depozit de minerale şi de vitamine
În compoziţia lăptişorului de matcă se regăsesc până la 20 de aminoacizi, consideraţi substanţe indispensabile în sinteza proteinelor, „piatra de temelie“ a masei musculare.
Opt dintre aceştia au fost identificaţi ca fiind esenţiali, deoarece nu pot fi sintetizaţi de organism şi trebuie asimilaţi zilnic din alimente. Lăptişorul de matcă are în componenţă şi minerale valoroase pentru menţinerea sănătăţii organismului, precum potasiu, fosfor, calciu, precum şi glucide, lipide şi colagen.
Revigorează imunitatea
Ştiai că lăptişorul de matcă este mai bogat în complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9-acid folic, B12) decât drojdia de bere? Sau că vitamina B5 (acidul pantotenic, supra-numită „vitamina antistres”) se găseşte în concentraţii mari în lăptişorul de matcă?
De asemenea, e singura sursă de acid 10 HDA (substanţă activă cu efect antibacterian, antifungic şi antiviral), care ajută la eliminarea radicalilor liberi, este prezentă doar în compoziţia lăptişorului de matcă şi îl recomandă ca fiind un superaliment.
Acidul 10 HDA combate bacteriile, ciupercile şi virusurile, stimulează celulele limfatice. Acestea produc anticorpi, care împiedică răspândirea bolilor, ajutând astfel la întărirea sistemului imunitar.