Kiwi şi morcovii ţin răceala departe

19 octombrie 2009   Problemele tale

Mâncaţi sănătos!

Fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic. Kiwi, morcovii, stafidele, portocalele, fasolea verde, toate acestea conţin stimulatori pentru imunitate, vitamina C şi carotenoide. Kiwi e fructul cu cel mai mare aport de vitamina C, aşa că îl poţi mânca întreg, cât poţi de des.

Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, sunt surse bune de betacaroten, care ne protejează împotriva radicalilor liberi. Usturoiul, roşiile şi ceapa ţin guturaiul departe. Usturoiul este bogat în antioxidanţi şi este un mod sigur de a evita răceala. E de preferat să le mâncaţi crude, sub formă de salate. Prin preparare termică se pierd calităţile nutritive.

Reduceţi dulcirile!

Zahărul slăbeşte organismul, de aceea, în timpul sezonului rece, reduceţi dulciurile. Înlocuiţi-le cu fructe!

Luaţi suplimente!

Dacă aveţi un stil de viaţă dezordonat, specialiştii recomandă suplimentele nutriţionale. Organismul are nevoie de vitamine şi minerale pentru a face faţă sezonului rece. Multivitaminele sunt un ajutor de nădejde în cazul unui deficit nutriţional.

Beţi multă apă!

Ştim cât este de importantă apa atunci când suntem bolnavi, însă beneficiile ei nu se opresc aici. Apa previne boala. O hidratare adecvată ajută sistemul imunitar să funcţioneze corect. Apa plată este cea mai indicată, dar la fel de sănătoase sunt şi ceaiurile.

Dormiţi bine!

Nu dormiţi suficient? O să vă îmbolnăviţi de gripă, spun specialiştii. Lipsa somnului scade imunitatea organismului şi rezistenţa acestuia în faţa microbilor. Un adult are nevoie de 6-8 ore de somn pe zi, un nou-născut de 18 ore, iar un copil de 12-13 ore pe zi.

Faceţi mişcare!

Sportul ajută în lupta cu microbii, îmbunătăţeşte sănătatea şi dispoziţia. Încercaţi mersul pe jos, bicicleta, înotul, yoga, sau dansul.

Declaraţi război bacteriilor!

Spălaţi-vă cu săpun pe mâini de mai multe ori pe zi. Igiena e foarte importantă pentru a ţine la distanţă bacteriile. Aşadar, nu vă împrumutaţi periuţa, batista sau prosopul, nu staţi în jurul persoanelor bolnave şi nu tuşiţi sau strănutaţi fără a avea la îndemână un şerveţel.

Aerisiţi camera!

În fiecare zi deschideţi o fereastră pentru câteva minute. În felul acesta aerul închis din cameră va fi înlocuit cu altul proaspăt, iar microbii sunt alungaţi.

Nu ridicaţi temperatura din casă!

O cameră supraîncălzită înseamnă aer uscat, acesta fiind mediul perfect pentru viruşi. Sfatul specialiştilor: folosiţi umidificator şi mulţumiţi-vă cu o temperatură constantă şi nu foarte ridicată.

Relaxaţi-vă!

Fiecare dintre noi trebuie să avem un moment, oricât de mic, pe zi, în care să ne relaxăm. Câteva minute de respiraţie adâncă şi relaxare fac minuni pentru organism. Meditaţia reduce stresul şi creşte rezistenţa la boli.

Mai multe