Întăreşte-ţi imunitatea în mod natural!
Echinacea te fereşte de răceli
Extractul de echinacea este unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru întărirea imunităţii, luptând împotriva simptomelor de răceală sau de gripă. Această plantă stimulează organismul să producă mai multe globule albe (celule care apără organismul împotriva infecţiilor bacteriene) şi interferon, substanţă care împiedică dezvoltarea virusurilor. S-a demonstrat că echinacea întăreşte sistemul imunitar al pacienţilor cu cancer sau care au făcut chimioterapie. Iată cum poţi face cura: pentru adulţi este indicată tinctura de echinacea, o linguriţă dimineaţa şi una seara, timp de trei săptămâni. În caz de răceală ori de gripă se ia câte o linguriţă de tinctură de echinacea la fiecare 3 ore, apoi se reduce doza la 2 linguriţe de tinctură pe zi. Pentru copii (6-13 ani) sunt indicate capsulele, 400 mg/zi, timp de o lună, întrucât tinctura conţine alcool. Nu apela la acest remediu dacă: ai diabet, o boală autoimună (lupus, poliartrită reumatoidă, vasculită), afecţiuni ale ficatului sau leucemie.
Cătina, bună pentru anemici
Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamine, fapt ce le recomandă pentru întărirea sistemului imunitar. Ele conţin vitamina C (400- 1500 mg la 100 g fructe), vitamina E (regenerează celulele şi are acţiune antioxidantă), acizi graşi omega-3 şi omega-6 (previn afecţiunile cardiovasculare) şi betacaroten (substanţă care stimulează formarea anticorpilor).
Iată cum poţi face cura: bea zilnic, timp de câteva săptămâni, un pahar cu suc de cătină făcut din fructe proaspete. Mai pune două picături de ulei de cătină într-o linguriţă cu miere şi ia-o de trei ori pe zi, timp de zece zile pe lună. Pentru copiii anemici se face un amestec din proporţii egale de pulbere din fructe uscate de cătină, pulbere din fructe uscate de măceş şi din pulbere din frunze uscate de urzică. Cei mici trebuie să ia 2-3 linguriţe în fiecare zi, timp de 1-2 luni.
În general, cătina nu are contraindicaţii, dar e bine să consulţi medicul înainte, dacă vrei să faci o cură.
Remedii complexe împotriva gripei
Pentru a ameliora simptomele gripei, este bine să bei zilnic 2-3 căni de ceai preparat din următorul amestec: 10 g de scorţişoară, 30 g de flori de soc, 30 g de şovârv, 10 g de cimbrişor şi 20 g de rădăcină de cerenţel. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de amestec, la 200 ml de apă. De ajutor în caz de febră ridicată este şi ceaiul de muşeţel, din care se beau câte două-trei căni zilnic. Infuzia se obţine din două linguriţe de pulbere de flori, la 250 ml de apă clocotită.
Vitamina C ajută organismul să lupte cu bolile
Vitamina C ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, ferind organismul de infecţii. Un studiu a arătat că în cazul persoanelor care au luat un gram de vitamina C timp de două săptămâni, celulele albe au devenit mult mai active în distrugerea bacteriilor „rele“ din organism.
Iată cum poţi face cura: consumă cât mai des legume şi fructe bogate în vitamina C: citrice, măceşe, afine, mure, zmeură, legume de culoare verde, roşii, conopidă, cartofi şi ardei iuţi. Poţi lua şi capsule: pentru adulţi şi adolescenţi, doza zilnică recomandată este în jur de 60-100 mg, iar pentru copii, între 35 şi 65 mg. Femeile însărcinate şi persoanele în vârstă pot lua 120 mg zilnic. Sportivii, în perioadele de antrenament, pot lua şi 200 mg zilnic.
Nu apela la acest remediu dacă: faci chimioterapie sau un tratament cu radiaţii.
Fereşte-te de virusuri cu măceşe!
Măceşele sunt, pe lângă cătină, una dintre cele mai importante surse de vitamina C, acestea ajutând la stimularea sistemului imunitar. De aceea, pentru a te feri de răceală şi de gripă, dar şi pentru a te trata în cazul în care te-ai îmbolnăvit, este indicat să bei zilnic două căni de infuzie de măceşe. Aceasta se prepară dintr-o lingură de fructe la 200 ml de apă. De asemenea, poţi prepara din măceşe o băutură răcoritoare: zdrobeşte 100 g măceşe şi lasă-le la macerat într-un litru de apă rece, timp de 12 ore. Adaugă puţină miere, amestecă, strecoară şi păstrează sucul la frigider. Bea două pahare pe zi.
Broccoli, pentru cei care stau la oraş
„Mănâncă broccoli, ca să creşti mare şi sănătos”. Aceasta e recomandarea pe care ar trebui să i-o faci copilului tău, conform cercetătorilor americani. Ei au descoperit că broccoli conţine o substanţă chimică, sulforafan, care luptă împotriva radicalilor liberi – agenţi poluatori din fumul de ţigară şi din gazele de eşapament – vinovaţi de apariţia multor boli, inclusiv cancer.
Iată cum poţi face cura: copiii şi persoanele trecute de 50 de ani ar trebui să consume zilnic 70 de grame de broccoli, crud sau preparat la aburi.
Nu apela la acest remediu dacă: eşti alergic la broc-coli.
Propolisul, antibiotic natural
Prin conţinutul de minerale, vitamine, enzime şi de flavonoizi (cu rol de protecţie faţă de microbi), propolisul stimulează sistemul imunitar să elibereze substanţe care împiedică deteriorarea celulelor. De asemenea, propolisul luptă împotriva bacteriilor şi germenilor (streptococi, stafilococi) care ameninţă organismul şi creşte producţia de anticorpi. Propolisul este un antibiotic natural, recomandat adulţilor (nu şi copiilor, care pot face alergii), neavând efecte secundare.
Iată cum poţi face cura: ia o linguriţă de pulbere de propolis dimineaţa, pe stomacul gol, şi la prânz (o ţii sub limbă câteva minute, apoi bei apă). Urmează cura 20 de zile, fă o pauză de două săptămâni, apoi o poţi relua.
Nu apela la acest remediu dacă: eşti alergic la produsele apicole. Ia puţină pulbere (5 g), înainte de culcare. Continuă testul şi dimineaţa, cu 20 de picături de tinctură, pe stomacul gol. Dacă nu se întâmplă nimic, poţi face cura.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Dr. Cristina Pavel competenţă apifitoterapie Centrul Raphael Medica
Dintre plantele medicinale cu proprietăţi imunostimulatoare, echinacea este cea mai cunoscută, ea fiind prezentă în multe suplimente nutritive (capsule, amestecuri de plante, tincturi).
Există mai multe specii (angustifolia, pallida, purpurea) şi se pot folosi toate. Un efect bun au şi lichenul de piatră, pătlagina, rădăcina de lemn-dulce, rămurelele de vâsc şi splinuţa. Şi speciile de ginseng (chinezesc şi siberian), pe lângă proprietăţile lor antistres, tonice şi de reîntinerire, stimulează imunitatea. Recomand şi consumul zilnic al produselor apicole, în special polen, lăptişor de matcă şi propolis, amestecate cu miere.