Infuzii din plante medicinale care previn bolile de ficat

24 mai 2018   Problemele tale

Despre ficat se spune că este un organ care, atunci când se îmbolnăveşte, nu produce simptome evidente decât în stadii avansate. Astfel că odihna, mâncarea sănătoasă, mişcarea şi relaxarea sunt importante pentru a-ţi păstra ficatul sănătos timp îndelungat.

Macerat de păpădie Această planta poţi să o foloseşti în ceai, smoothie, salată sau chiar şi în suc. Frunzele de păpădie au un efect excelent în cazul persoanelor ce suferă de boli de ficat în timp ce tulpina proaspătă este adjuvant în hepatita cronică. Este un remediu atât pentru bolile hepatice cât şi pentru cele biliare.

Poţi să prepari ceaiul prin macerare sau simplu, iar dacă alegi varianta macerată trebuie să pui o linguriţă cu vârf de păpădie într-un sfert de litru de apă şi să laşi aşa peste noapte. Iar dimineaţa dă amestecul într-un clocot, strecoară-l şi consumă-l înainte şi după micul dejun.

Indicat ar fi ca toamna şi primăvara să apelezi la ceaiul de drăgaică şi rădăcină de obligeană, ambele având un efect detoxifiant, ajutând ficatul, pancreasul şi rinichii să funcţioneze în parametri normali.

În cazul în care nu te impaci cu gustul lor poţi să apelezi la ceaiul de măcrişul iepurelui. Indiferent care din aceste 3 plante le vei alege nu adăuga zahăr niciodată în ceai. Bea minim o cană de ceai pe zi şi evită pe cât posibil alimentele prăjite sau de patiserie.

Infuzia de obligeană

Aceasta îţi oferă un ajutor atât pentru ficat, bilă cât şi pentru traiectul stomacal şi intestinal. Pentru prepararea sa trebuie să pui 1 linguriţă de rădăcină de obligeană rasă într-o cană cu apă rece şi apoi să laşi aşa peste noapte, iar dimineaţa trebuie să strecori ceaiul şi să îl încălzeşti la bain-marie. Trebuie să iei câte o linguriţă înainte şi după fiecare masă. Nu consuma niciodată ceaiul rece sau mult prea fierbinte.

Infuzie de anghinare

Acest ceai stimulează foarte bine funcţia antitoxică a ficatului, ajutând la eliminarea toxinelor din organism, iar pentru a obţine acest efect trebuie să amesteci 1 lingură de frunze de anghinare cu 500 mililitri de apă şi să laşi peste noapte la macerat. Dimineaţa strecoară bine, bea jumătate din cantitate pe stomacul gol şi apoi stai în pat măcar 10 -15 minute pe partea dreapta. Restul se bea înainte de celelalte mese.

Este recomandat de asemenea pentru un ficat sănătos ceaiul de rostopască, fructe zdrobite din armurariu cu menţiunea că în cazul rostopascăi nu se consumă mai mult de o cană pe zi.

Ceai de coada-calului

În cazul în care resimţi anumite simptome precum ameţeală, anxietate, oboseală accentuată, stare de vomă nu exita să mergi la medic pentru un consult de specialitate.

Dacă ai parte de o criză de ficat poţi apela la o compresă cu ceai de coada calului, sunt eficiente atât în calmarea crizelor hepatice cât şi a celor biliare. Nici afecţiunile stomacului nu sunt trecute cu vederea de această plantă.

Mai multe