Gălbenele, împotriva varicelor

4 octombrie 2009   Problemele tale

Nemiloasă mai ales cu femeile, această afecţiune are la origine o circulaţie deficitară a sângelui în zona picioarelor. Concret, sângele ajunge în picioare coborând prin artere şi se întoarce la inimă prin vene.

Pentru că întoarcerea sângelui se realizează împotriva gravitaţiei, în vene există nişte valve care se închid şi nu lasă sângele să se întoarcă. Dacă aceste valve nu se mai închid, rezultă o dilataţie a vaselor de sânge şi stagnarea sângelui în vene. De aici, umflarea gleznelor şi senzaţia de greutate în picioare.

Dacă este ignorată, senzaţia de „picioare grele” poate evolua şi se poate transforma varice sau tromboflebită. Studiile arată că, până la vârsta de 50 de ani, 41% dintre femei se confruntă cu probleme de circulaţie a sângelui la nivelul picioarelor. Chiar dacă, de cele mai multe ori, e recomandată intervenţia chirurgicală, există şi remedii naturiste pentru tratamentul acestei boli.

Aplicaţi zilnic un pansament îmbibat cu unguent de gălbenele pe zona afectată. În minimum patru săptămâni veţi observa cum leziunile încep să dispară. Masajul tradiţional cu uleiuri medicinale este utilizat pentru fortificarea corpului şi tonifierea sistemului nervos. Uleiurile utilizate la masaj nu îşi limitează acţiunea lor terapeutică doar la piele.

Uleiurile şi plantele înglobate în ele pătrund prin piele şi hrănesc diferitele ţesuturi din care este structurat corpul. Masajul de-a lungul meridianelor permite energiei vitale să curgă liber din nou. Acest masaj elimină toxinele, reglează circulaţia şi fluxul limfatic, fortifică digestia şi musculatura, întăreşte şi menţine flexibilitatea articulară.

Este, de obicei, urmat de saună sau de baia de aburi, pentru a facilita absorbţia uleiului şi a mobiliza astfel reziduurile toxice pentru a fi eliminate din corp.

Persoanele sedentare, cele mai afectate

Senzaţia de “picioare grele” apare mai frecvent la persoanele sedentare, cu probleme de greutate şi la femeile însărcinate. O plimbare de cel puţin o jumătate de oră pe zi ne poate ajuta să ne păstrăm picioarele zvelte şi pline de viaţă. Este important să ne tonifiem muşchii gambelor, pentru că aceştia presează asupra venelor şi nu le lasă să se dilate.

Cataplasme cu spânz, în fiecare seară

Spânzul vindecă varicele, cu rezultate spectaculoase. Puteţi cumpăra această plantă de la plafar. Mod de folosire: tăiaţi rădăcina în bucăţele mici şi lăsaţi-le la macerat în oţet sau alcool timp de trei săptămâni. Apoi masaţi cu soluţia obţinută locul cu varice în fiecare seară. De asemenea, alifia de turiţa-mare este recomandată călduros în varice şi ulceraţiile gambei.

Ceai de păpădie, împotriva durerilor

În tratamentul intern al varicelor sunt recomandate ceaiurile de sulfină, de păpădie, castan, urzică şi coada şoricelului. De asemenea, puteţi folosi microhidrină (1-2 capsule pe zi, între mese), Vitamina C alcalină (5-10 g pe zi) şi extracte din plante (frunze şi fructe de afin, ghimpe, ardei iute, ghimbir, ginkobiloba, păducel sau ovăz).

Cura cu polen, eficientă după două săptămâni

Polenul este un aliment foarte complex, care conţine aminoacizi, vitamine, minerale şi enzime. Cura cu polen durează minimum două săptămâni. Se consumă între 10 g şi 30 g de polen pe zi, pe stomacul gol. Se mestecă foarte bine, până devine ca o pastă, înainte de a fi înghiţit.

Mai multe