Fructele de pădure, sănătate curată
Este sezonul fructelor de pădure! Pentru farmacia casei trebuie să faceţi provizii de iarnă şi cu aceste tonice ale naturii.
Adunate din păduri în drumeţiile de toamnă sau din pieţe, în lunile septembrie şi octombrie, fructele de păducel, măceşele, scoruşele de munte şi cătina pot fi folosite sub formă de ceaiuri, tincturi sau de conserve.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să valorificăm fructele pădurii pentru numeroasele beneficii pe care acestea le aduc sănătăţii noastre:
„Bogate în vitamine (în special în vitamina C), minerale, zaharuri, acizi organici şi în taninuri, fructele de pădure, care se culeg toamna, sunt remedii într-o gamă largă de afecţiuni: hipertensiune arterială, stres, oboseală, balonări, colesterol, boli de inimă, circulaţia periferică, pielea deshidratată, ajutând şi la întărirea imunităţii”.
Măceşele pot fi considerate campioane în ceea ce priveşte conţinutul de vitamina C, cu o cantitate de 1700-2000 de mg/100, de 35-40 de ori mai mult decât lămâile şi kiwi.
Ele conţin şi vitaminele B, D, E şi K, acizi graşi esenţiali şi flavonoide. Aproape toată gama de antioxidanţi este prezentă în aceste fructe.
Preparatele din măceşe - ceai, tinctură, gem, lichior, vin, marmeladă - sunt munostimulatoare, ajută la combaterea răcelilor, infecţiilor, dar şi a oboselii.
Scoruşele de munte conţin vitamine, minerale, uleiuri eterice, zaharuri şi sunt folosite pentru gemuri, marmelade şi rachiu.
Consumate crude sau deshidratate au efecte benefice în ateroscleroză, hipovitaminoze, balonări, gingivite şi colici intestinale.
Decoctul şi tinctura din scoruşe sunt recomandate şi în tratamentul bronşitelor.
Fructele şi frunzele de porumbe sunt folosite ca adjuvant în litiazele renale, în combaterea laringitei, constipaţiei şi în profilaxia aterosclerozei.
Cercetările recente au demonstrat că tinctura de porumbe este un agent puternic împotriva colesterolului „rău”.
Alte extracte de porumbe acţionează pozitiv în depresii, oboseală, stabilizând labilitatea emoţională.
Păducelul este apreciat în lumea întreagă pentru efectele sale terapeutice.
Chinezii, de exemplu, îl folosesc pentru digestie, în timp de occidentalii valorifică puterea plantei în boli cardiovasculare sau în afecţiuni ale sistemului nervos.
Se foloseşte sub formă de infuzie, decoct, pulbere şi tinctură. Pentru creşterea imunităţii, ceaiul sau fructele de păduce se consumă mai multe luni.
În scopuri terapeutice, din coarne se folosesc fructele şi frunzele ca remedii pentru diaree, anemie, viermi intestinali, hipertensiune şi lipsa poftei de mâncare.
Infuzia, tinctura şi siropul au efecte dezinfectante, cicatrizante şi astringente. De asemenea, din coarne, în amestec cu alcoolul, se obţine o băutură tonică, în convalescenţă după viroze, în anemii severe sau pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice în zilele geroase.
Cătina luptă împotriva infecţiilor, oboselii, ajută la combaterea stresului şi a efectelor chimioterapiei, îmbunătăţeşte funcţia cardiacă.
Cătina este indicată în detoxifierea ficatului, pentru a enumera doar o parte dintre efectele sale terapeutice.