Farmacia verde în tulburările hormonale

4 februarie 2010   Problemele tale

Natura este sursă de hormoni naturali, care reglează funcţiile organismului. Plantele ajută sistemul endocrin să-şi recapete echilibrul, prin mecanisme fine de reglaj, iar efectele lor se instalează lent şi durează. Aceste remedii pot să nu acopere necesarul de hormoni, astfel că este bine să discuţi cu medicul despre combinarea tratamentului clasic cu unul naturist.

Roiniţa şi vineriţa protejează tiroida

Atât excesul, cât şi carenţa de hormoni tiroidieni pot fi tratate zilnic cu trei sau patru căni cu infuzie din două linguriţe de roiniţă, o linguriţă de vineriţă şi puţin rozmarin, la 250 ml de apă clocotită.

Frunzele de afin, "insulină verde"

Frunzele de afin conţin o substanţă numită mirtilină, care scade nivelul zahărului în sânge. Două căni de ceai pe zi, obţinut dintr-o lingură de frunze uscate la o cană cu apă clocotită, pot ţine sub control diabetul de tip 1 (insulino-dependent), împreună cu administrarea de insulină.

Năprasnicul redă fertilitatea

Infertilitatea de cauză hormonală poate fi tratată, atât la femei, cât şi la bărbaţi, cu o cană de ceai de năprasnic zilnic, obţinut dintr-o linguriţă de frunze uscate puse la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Patru căni de ceai pe zi tratează şi impotenţa. Nu se recomandă hipertensivilor.

Lemn dulce, la menopauză

Instalarea menopauzei are simptome supărătoare, cum ar fi bufeurile şi starea de oboseală şi de iritabilitate, urmare a lipsei hormonilor feminini (estrogeni). Plantele le reduc intensitatea. Se recomandă lemnul dulce sub formă de tinctură, trei-patru linguriţe pe zi, timp de două săptămâni, alternând cu pauze la fel de lungi.

Mai multe