Farmacia verde în durerile musculare

23 aprilie 2018   Problemele tale

Maghiranul relaxează muşchii

Uleiul esenţial de maghiran acţionează ca analgezic, anstispastic, antiseptic şi sedativ. Datorită conţinutului ridicat de uleiuri volatile, planta se recomandă atât intern, cât şi extern în cazul durerilor musculare şi articulare. Pentru relaxarea muşchilor, poţi prepara o infuzie din 2 linguriţe de plantă la 1 cană cu apă fiartă.

Bea 2 căni, după mesele principale. De asemenea, îl poţi asocia cu alte plante aromatice, precum menta sau sovârvul. Pentru uz extern, poţi încerca ulei esenţial de maghiran diluat în ulei de măsline. Acesta nu este recomandat femeilor însărcinate!

Cimbrişorul, calmant natural

Pentru dureri ale muşchilor şi inflamaţii, poţi încerca o tinctură de cimbrişor, pe care o aplici extern, pe zona cu probleme. Ai nevoie de o mână de plantă pe care o mărunţeşti, apoi o pui într-un recipient şi completezi restul cu alcool alimentar. Laşi la macerat 14 zile, amestecând zilnic de câteva ori. După ce ai strecurat, foloseşti tinctura pentru masarea zonelor dureroase. De asemenea, mai poţi face şi băi calde cu decoct de cimbrişor, creţişoară sau traista-ciobanului.

Rozmarinul înlătură spasmele

Unele uleiuri esenţiale ajută la relaxarea muşchilor. Cele mai eficiente sunt cele care generează o senzaţie de căldură pe suprafaţa pielii, cum sunt cele de eucalipt, pin sau rozmarin. Bogat în uleiuri volatile, flavonoide şi acid fenolic, rozmarinul are efecte antiseptice şi antiinflamatoare. Uleiul de rozmarin poate fi utilizat în cazul durerilor de muşchi şi de articulaţii, întrucât elimină spasmele. Uleiul de rozmarin nu este toxic şi nici iritant, dar trebuie diluat în câteva picături de ulei de măsline. Aplică-l pe piele de 2 ori pe zi şi masează zona dureroasă.

Citeşte şi: Cele mai frecvente dureri musculare

Arnica stimulează circulaţia

Arnica este unul dintre cele mai bune remedii pentru dureri musculare puternice, întrucât îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi ajută la diminuarea inflamaţiilor. Poţi folosi un unguent pe bază de extract de arnică, cu care să te masezi de 2 ori pe zi.

Lavanda are efect detensionant

Dacă simţi că ai muşchii contractaţi, poţi face băi în care să adaugi câteva picături de ulei esenţial de lavandă care să detensioneze musculatura şi să te relaxeze. De asemenea, mai poţi masa zonele dureroase cu ulei de lavandă şi ulei de muşeţel diluat, pentru a nu te irita.

Ardeiul iute este bun analgezic

Datorită capsaicinei pe care o conţine, ardeiul iute are o acţiune vasostimulantă şi poate fi folosit ca analgezic. În cazul durerilor musculare, acesta poate fi folosit extern, sub formă de unguent. Îţi poţi face propriul tău unguent acasă, din ardei iute şi ulei de cocos. Amestecă 2 linguriţe de ardei iute pisat cu o jumătate de ceaşcă de ulei de cocos ţinut la rece şi aplică amestecul pe zona dureroasă. Vei simţi o senzaţie de căldură puternică, iar durerea se va diminua. Dacă începe să te usture pielea sau să se înroşească, spală-te cu apă la temperatura camerei.

Bine de ştiut!

Dacă masajul nu elimină complet durerea musculară, poţi încerca exerciţii uşoare de întindere. Efectuată în mod regulat, mişcarea fizică ajută la refacerea tonusului muscular.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist apifitoterapie

În cazul durerilor musculare, intern se pot lua extracte naturale cu efecte antiinflamatoare, antialgice, relaxante musculare, cum ar fi curcumina, gheara-diavolului, ulei de peşte, rozmarin, lavandă, muşeţel, valeriană, ghimbir, scoarţă de salcie şi arnică. Extern, se pot face băi cu apă caldă şi sare de Bazna şi masaj pe zona dureroasă cu ulei de măsline în care se pun câteva picături de ulei esenţial de eucalipt, lavandă, mentă sau rozmarin. De asemenea, se poate aplica local un gel pe bază de ingrediente care relaxează muşchii precum camforul, arnica, gheara- diavolului, scoarţa de salcie sau ardeiul iute.

Mai multe