Dr. Ruxandra Constantina: „Tratamentul naturist după ureche ori n-are efect ori ne face rău“
Click! Sănătate: Cum putem recunoaşte un medic fitoterapeut bun şi la ce să ne aşteptăm când ni se recomandă un tratament naturist?
Dr. Ruxandra Constantina: Ideal este să mergem la un medic care are o pregătire de medicină clasică şi o supraspecializare în apifitoterapie sau homeopatie. Acest medic, în funcţie de anamneză, ne va da un tratament individualizat.
Tratamentele nu sunt universal valabile şi nu se iau de la magazinele de tip plafar sau de pe internet. Totdeauna reuşita tratamentului naturist depinde foarte mult de stilul de viaţă, care trebuie să fie unul sănătos, iar medicul ne va da indicaţii în acest sens. Cel mai important, pacientul trebuie privit ca pe o entitate fizică, psihică, emoţională, spirituală.
Click! Sănătate: Produsele naturiste pot da şi reacţii adverse. Ne puteţi da câteva exemple?
Haideţi să luăm banalul ceai verde, pentru că acum trebuie să ne hidratăm. El este foarte bun, pentru că are şi antioxidanţi şi ne apără pielea de razele ultraviolete, însă consumat pe perioade lungi sau în cantităţi mari, 4 – 5 căni pe zi, pe lângă că este diuretic, inhibă şi absorbţia de calciu şi fier şi te poţi trezi cu anemie sau că faci crize de spasmofolie, din cauza deficitului de calciu. Atenţie! Ceaiul verde nu este indicat persoanelor care sunt hipotensive, pentru că reglează tensiunea, adică o scade, iar eu dacă deja am tensiunea mică, risc să leşin, să fac lipotimie, mai ales acum, vara.
Sunătoarea interferează şi scade eficacitatea anticoncepţionalelor orale. Apoi, puţină lume ştie că atunci când luăm preparate cu sunătoare, chiar ceai, nu trebuie să ne expunem la soare, pentru că pot să apară diferite erupţii la nivelul pielii, pentru că sunătoarea este o plantă fotosensibilizatoare, ca şi coada-şoricelului.
Mai mult, sunătoarea poate să dea nevralgii. Echinacea nu se ia în paralel cu medicamentele anticolesterol, pentru că apar efecte adverse, cum ar potenţarea dar şi anularea efectului tratamentului. În plus, poate să afecteze ficatul, pentru că aceste medicamente se metabolizează la nivel hepatic. Cu alte cuvinte, tratamentul naturist <<după ureche>> ori n-are efect ori ne face rău.
Click! Sănătate: La fel ca la medicamente, cât de important este ca produsele naturiste să fie luate la o anumită oră?
În funcţie de tipul de plantă şi de tipul de preparat le recomandăm să le ia înainte sau după mese, ori în prima parte a zilei sau în a doua. De exemplu, tincturile trebuie luate între mese, pentru că ele conţin şi alcool şi pot produse iritaţii gastrice.
Neapărat, tincturile trebuie diluate în apă sau ceai, nu luate ca atare. Preparatele energizante, ginseng, rhodiola rosea, rozmarin, care ne tonifică, ne cresc nivelul de energie fizică şi psihică, trebuie să le luăm în prima parte a zilei, pentru că dau insomnii. Plantele sedative se iau înainte de culcare.
Click! Sănătate: Trebuie să spunem medicului fitoterapeut dacă mai suferim şi de alte boli şi dacă luăm medicamente?
Dr. Ruxandra Constantina: Medicul fitoterapeut îţi spune, în primul rând, să vii cu ultimele analize pe care le-ai efectuat şi cu ce tratamente urmezi, apoi îţi dă o schemă de tratament. Dacă vă duceţi la un fitoterapeut care nu e medic sau la plafar, nu o să fiţi întrebaţi de analize.
De exemplu, pentru constipaţie, veţi primi nişte produse, fără să se ia în calcul că afecţiunea poate să fie cauzată de lipsa de fibre, de o vezică biliară mai leneşă sau de sindrom de colon iritabil. Un simptom nu poate duce la aflarea cauzei.
Medicul trebuie să găsească din cele 5, 10, 100 de cauze care este cea mai bună. Pentru că totdeauna tratamentul trebuie să se adreseze cauzei şi nu efectului.
Click! Sănătate: Antibioticele naturale, cum este propolisul, îşi pot pierde din efect dacă sunt luate pe o perioadă mare?
Antibioticele naturale de tip propolis, uleiuri esenţiale cum e tea tree (arbore de ceai), scorţişoară, cimbru, mentă acţionează foarte puternic şi nu dau efecte adverse, dacă sunt luate după indicaţiile medicului.
În plus, nu dau dependenţă, dar trebuie administrate anumite perioade. Fie le luăm profilactic, ca să prevenim ceva, dacă simţim că ne paşte o infecţie, ceva, sau facem un tratament curativ de 1 - 2 săptămâni.
Click! Sănătate: Detoxificarea, care a devenit o modă, de ce este importantă şi cum se face corect?
Dr. Ruxandra Constantina: Se speculează foarte mult pe tema detoxificării. Medicii alopaţi sunt cumva împotriva ei, pentru că organismul are propriile mecanisme de detoxificare, prin aparat urinar, tranzit intestinal, la nivelul respiraţiei şi transpiraţiei.
Da, dar noi trăim într-un mediu din ce în ce mai poluat, sonor, fizic, psihic, emoţional, mâncăm şi bem foarte multe produse aditivate şi pline de elemente chimice, ne dăm cu tot felul de creme care conţin compuşi chimici.
Când corpul este suprasolicitat, el nu mai poate să epureze toxinele acestea şi atunci trebuie ajutat. Există două tipuri: fie facem o detoxificare puţin mai restrictivă, mai puternică, fie una de 1 - 2 zile pe săptămână, când încercăm să mâncăm mai puţină carne, prăjeli, şi mai multe salate, cu verdeţuri, colorate.
La salate putem adăuga puţină brânză de capră şi ne putem hidrata suplimentar cu ceaiuri care ne detoxifică la nivelul hepatic, biliar şi al colonului. Când începeţi o detoxificare strictă, e bine să vă adresaţi medicului înainte de a o urma. Click! Sănătate: Ne ajută plantele (şi) în lupta cu cancerul?
Ne ajută chiar foarte mult, doar că aici trebuie nuanţat. Terapia cancerului este complexă, la care ar trebui să lucrăm medici fitoterapeuţi, medici oncologi, ca să vedem cum îi dăm pacientului tratamentul optim. Eu spun pacienţilor mei să meargă cu indicaţiile mele la oncolog, ca el să fie de acord cu ele, nu să zică apoi că tratamentul nu a mers din cauza plantelor.
În afară, există spitale unde tratamentul este un complex, alopat şi naturist. Vâscul, spre exemplu, este un antitumoral excelent, dar acesta trebuie injectat subcutanat, există anumite doze care trebuie administrate. Nu poţi să zici am băut un ceai de vâsc şi m-am vindecat de cancer. În plus, ne scad şansele de supravieţuire dacă stăm în mediu poluat, suntem stresaţi şi nu ţinem regim.
Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila", Bucureşti; specializare medicină de familie (2003);
Supraspecializare în apifitoterapie (2004), reflexoterapie, masaj terapeutic şi bioenergie (2002, 2005)
Competenţă în biorezonanţă şi iridologie
Activează în cadrul Cabinetului Sanavit, Bucureşti, de terapii naturiste, iridologie, biorezonanţă, nutriţie, masaj terapeutic, reflexoterapie, fizioterapie
Colaborator permanent al unor ziare şi reviste din toată ţara, dar şi al unor publicaţii online din ţară şi străinătate.