Detoxifierea cu ajutorul plantelor de sezon
„La sfârşitul fiecărui anotimp, organismul are nevoie de o detoxifiere, de o purificare de toxine. Terapia aceasta îmbunătăţeşte starea de sănătate,” precizează Eugen Giugiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. O metodă foarte eficientă de detoxifiere, care „spală” organismul de reziduuri şi care restabileşte echilibrul fizic şi emoţional, este cura cu plante de sezon.
Păpădia, un excelent detoxifiant
Păpădia este recomandată în tratamentul a 90 de afecţiuni de la diabet, enterocolite, imunitate scăzută şi până la obezitate. Tijele acestei plante populare sunt foarte eficiente primăvara, în curele de detoxifiere, când se consumă zilnic, câte cinci-şase tije crude la micul dejun sau adăugate în salatele de crudităţi, un interval de 14-20 de zile. Păpădia este recomandată şi persoanelor anemice şi celor care sunt în convalescenţă. Efectele revigorante şi detoxifiante ale curei se datorează substanţelor active conţinute de tije: glucide, pectină, vitamine (A, B, C, D, E) şi minerale precum potasiu, calciu, fosfor, fier şi sodiu.
Alternativă-cafeluţa de păpădie
Şi rădăcinile păpădiei (bogate în flavonoizi şi în principii amare) sunt indicate în curele de detoxifiere, datorită efectului tonic şi diuretic. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină uscată şi 250 ml de apă. După 10 minute de infuzare, ceaiul se bea îndulcit cu puţină miere. Zilnic se consumă câte două căni de infuzie, timp de 14 zile. Tot pentru detoxifiere se recomandă şi „cafeaua pentru micul dejun.” Această băutură se preparată din rădăcina uscată şi măcinată a păpădiei (câte două linguriţe la o cană cu apă clocotită, care se infuzează timp de cinci minute). Leacul se bea cu 30 de minute înainte de micul dejun. Pentru a fi mai gustoasă, în cafeluţa de păpădie se adaugă o linguriţă de cafea din năut.
Leurda purifică sângele
Leurda şi-a căpătat renumele de depurativ al organismului şi de purificator al sângelui. Frunzele leurdei, asemănătoare cu cele ale lăcrămioarelor, au mirosul ustroiului şi conţin, ca şi acesta, alicină, dar sunt mai bine tolerate de persoanele care au o digestie dificilă. De aceea, leurda este recomandată în bolile cardiovasculare, reumatice, în afecţiunile căilor urinare, fiind şi un bun remediu pentru diabet şi pentru colesterolul mărit. Frunzele se folosesc pentru infuzii, se adaugă în salate de crudităţi, în ciorbe, sau în piureuri de legume. O cură de 15-20 de zile cu leurdă reface rezerva de minerale secătuită în timpul iernii.
Măcrişul, un bun revitalizant Măcrişul, o plantă timpurie, care apare la sfârşitul iernii, înaintea altor trufandale, este bogată în vitamina C şi în caroten, doi antioxidanţi care previn bolile cardiovasculare, cancerul şi îmbătrânirea prematură. De asemenea, măcrişul stimulează apetitul şi este recomandat în indigestii. Infuzia de măcriş se foloseşte în tratarea intoxicaţiilor cu arsenic şi cu mercur şi se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată care se infuzează într-o cană cu 250 ml de apă clocotită. Zilnic se beau câte două căni de ceai, după micul dejun şi după masa de prânz. Folosirea plantei este contraindicată însă, în afecţiuni pulmonare şi reumatice grave, dar şi în litiază renală, datorită acidului oxalic pe care-l conţine.