De ce e bine să bei sucuri de fructe

1 octombrie 2009   Problemele tale

Sucul de mere previne infarctul

De câte ori treci printr-o perioadă mai dificilă, atunci când afecţiunile cronice se manifestă cu o intensitate mai mare, sucul de mere este un remediu pe care poţi conta. În compoziţia sa există substanţe active importante: vitamine (A, B, C, B3) şi minerale (potasiu, fosfor, calciu), care acţionează favorabil în cel puţin 60 de afecţiuni.

Când nivelul colesterolului din sânge este crescut sau când valorile tensiunii arteriale depăşesc limita normală, o cură cu suc de mere nu trebuie amânată. Această licoare previne infarctul, fiind indicată şi în tratamentul infecţiilor intestinale şi ale căilor urinare. Terapia este indicată şi bolnavilor de rinichi, de reumatism şi de ficat. Cura cu suc de mere durează 10 zile (trei pahare pe zi).

Sucul de pere, bun în infecţiile respiratorii

Chiar de la începerea curei, sucul de pere creează o stare de calm şi de relaxare asupra celui care bea zilnic un litru din această licoare. Mai mult, sucul îndepărtează starea de încordare acumulată în timpul zilei.

Puterea sa terapeutică se datorează compoziţiei chimice, bogate în vitamine, minerale, hidraţi de carbon şi în pectine (substanţe cu acţiune coagulantă). Para conţine o substanţă specifică, numită arbutină, care are proprietăţi antiseptice. De aceea, sucul de pere este recomandat în tuberculoză şi în infecţiile respiratorii.

Nutriţioniştii recomandă tonicul şi în tratamentul altor boli: demineralizarea organismului, anemie şi astenie. Pentru suferinzii de reumatism degenerativ şi pentru cei cu gută, este indicată o cură de 10 zile cu suc de pere, pentru că stimulează diureza şi elimină toxinele. În amestec cu suc de mere acrişoare, sucul de pere (cu excepţia soiului bergamotă) este recomandat bolnavilor de diabet, deoarece revigorează pancreasul.

Bolile hepatice se tratează cu gutui

Sucul de gutui stimulează pofta de mâncare a persoanelor cu imunitate scăzută, iar după o cură de 14 zile cu această băutură tonică, bolnavul îşi recapătă vigoarea. Datorită bogăţiei de substanţe hrănitoare din compoziţia gutuilor (vitamine - A, C şi B3, minerale, acizi organici, pectine, glucide), sucul obţinut din aceste fructe este folositor într-o gamă largă de afecţiuni.

Cura cu suc de gutui are beneficii în afecţiunile tubului digestiv, deoarece are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice. De asemenea, sucul îmbunătăţeşte activitatea ficatului şi este de folos bolnavilor care suferă de insuficienţă hepatică.

În amestec cu sucul de afine, sucul de gutui face minuni în afecţiunile pulmonare, în viroze, inclusiv în cazul bolnavilor cu colon iritabil. Doar persoanelor predispuse la constipaţie nu li se recomandă să consume suc de gutui. În timpul curei se consumă câte 500 ml suc pe zi, timp de două săptămâni.

Prunele, întăritoare pentru sistemul nervos

Deşi este mai puţin consumat, sucul de prune este hrănitor şi energizant. Specia- liştii recomandă o astfel de cură persoanelor astenice şi surmenate, pentru că această băutură este un tonic al sistemului nervos. În acelaşi timp, sucul de prune este un bun laxativ, fiind indicat persoanelor care au probleme cu constipaţia.

Cura se face progresiv, în funcţie de toleranţa organismului şi este indicată în peste 70 de afecţiuni. O bună parte dintre acestea sunt boli provocate de intoxicarea lentă a corpului prin alimentaţie şi prin stil de viaţă: reumatism, gută, psoriazis, alergii şi tumori benigne. Persoanele cu aceste afecţiuni pot consuma câte un pahar cu 100 ml de suc de trei ori pe zi, timp de 10 zile.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Cristina Bogdan medic medicină generală, competenţe homeopatie, apifitoterapie. Centrul Naturopathya MED, Bucureşti

Sucul proaspăt de mere, singur sau combinat cu alte sucuri de fructe, este un bun tonic muscular şi al sistemului nervos. Datorită efectelor laxative şi depurative, este indicat în tulburări digestive (gastrite, ulcere, colon iritabil, reumatism, gută şi constipaţie).

Sucul de prune se recomandă reumaticilor, astenicilor şi celor care suferă de dislipidemii (colesterol şi/sau trigliceride cu valori mari). Sucul de pere are efecte benefice pentru suferinzii de anemie, de tuberculoză şi de oboseală cronică.

Mai multe