Cum te poţi păzi de boli la locul de muncă
Riscul de îmbolnăvire există în orice profesie, fie că lucrezi la birou, în construcţii sau în comerţ. Unele măsuri te ajută să previi complicaţiile.
Statul pe scaun ne dă dureri de spate
Din cauza poziţiei incorecte pe care o adoptăm atunci când stăm pe scaun la birou sau la volan, coloana vertebrală poate fi serios afectată.Pentru prevenirea şi combaterea acestor neplăceri, este indicat ca biroul să aibă o înălţime potrivită, astfel încât să nu fie nevoie să stai aplecat.
Pentru detensionarea muşchilor, este bine ca, la fiecare 30 de minute, să faci o mică pauză. Utilă în acest sens este şi practicarea regulată a unei activităţi fizice.
Încheietura mâinii poate fi afectată
Mişcările repetate ale încheieturii mâinii pe o suprafaţă dură, aşa cum se întâmplă când foloseşti zilnic mouse-ul, tastatura, un instrument muzical sau diverse unelte folosite în construcţii (picamer), duc la apariţia sindromului canalului carpian.
Mai exact, simţi amorţeală, arsură sau furnicături la nivelul degetelor. Amorţeala se poate extinde către încheieturi sau către antebraţ. Prima măsură recomandată când apar a ceste simptome constă în oprirea activităţii. Specialiştii te sfătuiesc să faci scurte pauze.
Agricultorii riscă să-şi piardă auzul
Aproximativ 30% dintre europeni sunt expuşi unor zgomote prea ridicate la serviciu.
Persoanele care lucrează în agricultură şi silvicultură (din cauza zgomotului făcut de maşinile agricole), în construcţii şi în transportul terestru şi aerian sunt predispuse la pierderea auzului, din cauza expunerii prelungite la zgomot excesiv, de peste 85 de decibeli.
Ca să-ţi faci o idee, o conversaţie obişnuită înregistrează 60 de decibeli, ciocanul pneumatic - 100 de decibeli, iar decolarea unui avion la 100 metri distanţă - 130 de decibeli.
Aerul condiţionat favorizează bolile respiratorii
Simptome gen nas înfundat sau rinoree (scurgere nazală abundentă), senzaţia de „nod în gât“, durerile de cap, tusea uscată însoţită de un „şuierat“ sunt frecvente, dacă eşti expus la aparate de ventilare a aerului, care nu sunt întreţinute corespunzător.
Expunerea la astfel de aparate, asociată cu fum de ţigară sau cu substanţe toxice, poate duce la apariţia bronşitei sau chiar a pneumoniei. Indicat e să se deschidă geamul 10-15 minute la fiecare 2-3 ore.
Schimbul trei şi obezitatea
Turele de noapte influenţează ritmul natural al organismului, încetinesc metabolismul, iar energia nu se mai consumă în acelaşi fel. De aceea, persoanele care lucrează în ture de noapte sunt predispuse la obezitate.
Coafezele şi laboranţii, expuşi la dermatite
Eczemele şi dermatitele de contact sunt afecţiuni specifice celor care lucrează în industria chimică, în agricultură, în domeniul îngrijirii medicale şi în saloanele de coafură.
Substanţele chimice folosite duc la apariţia alergiilor, astmului, infertilităţii şi a cancerului. Pentru prevenirea acestor afecţiuni, este indicat să limitezi pe cât posibil perioada de utilizare a acestor produse şi să porţi echipamentul de protecţie.