Cum să eviţi retenţia de apă
Redu aportul de sare!
Sarea este principala cauză a retenţiei de apă în corp. Dacă alimentaţia ta e prea bogată în alimente sărate sau obişnuieşti să îţi sărezi în plus ingredientele pe care le consumi, apa se acumulează în ţesuturi şi eliminarea ei este oprită. Încearcă să nu îţi sărezi mâncarea suplimentar. De exemplu, dacă îţi faci o salată de castraveţi pe care îi mănânci cu brânză, nu mai adăuga sare peste castraveţi.
Află dacă ai intoleranţe alimentare
Uneori, retenţia de apă poate fi cauzată de intoleranţele alimentare. În cazul în care corpul tău nu fabrică enzimele necesare care să ajute la digerarea anumitor alimente, această situaţie ar putea genera retenţia lichidelor. Dacă suspectezi că ai putea avea intoleranţă la lactoză, de exemplu, nu mai consuma lactate şi produse care conţin lapte timp două săptămâni şi vezi dacă mai reţii apa în corp sau nu.
Nu uita de proteine!
Dacă în organism există o dereglare nutriţională cauzată de lipsa de proteine, acesta va deveni incapabil să elimine apa aşa cum trebuie. Dacă există o carenţă de proteine în corp, sângele, care e compus din apă în proporţie de peste 60%, va conţine prea puţine. Atunci, apa se va îndrepta spre ţesuturi, unde concentraţia de nutrimente e mai mare, şi astfel pot surveni umflături la nivelul abdomenului şi al gambelor.
Bea un ceai de plante!
Anumite plante, utilizate sub formă de infuzie, ajută la drenarea apei reţinută în ţesuturi şi stimulează microcirculaţia. Dacă observi semnele retenţiei de apă, bea 1 ceai verde sau 1 ceai de păpădie.
Apelează la drenajul limfatic
Dacă retenţia de apă îţi dă bătăi de cap în continuare, e indicat să mergi la un medic care să-ţi recomande drenajul limfatic. Acesta este un tip de masaj care constă în stimularea circulaţiei limfei. Obiectivul masajului este evacuarea lichidelor în exces, deci este util şi în cazul retenţiei de apă.