Condimentele te scapă de durerile de gât
Siropul de cimbru, antitusiv
Delicios în fripturi şi în ciorbe, cimbrul nu se lasă mai prejos când vine vorba de proprietăţile terapeutice. Cimbrul este antispastic, ceea ce înseamnă că te ajută în momentele când ai o criză de tuse. De asemenea, proprietăţile antiseptice ale cimbrului reduc inflamaţia din gât, care la rându-i poate provoca tuse.
Două substanţe active din cimbru, timolul şi carvacrolul, au efect antimicrobian, dezinfectant şi expectorant. Eficient este şi siropul de cimbru. Ca să-l prepari, tai mărunt două legături de cimbru şi torni peste ele 1 l de apă clocotită.
Laşi aşa până a doua zi, strecori lichidul, îi adaugi 1 kg de zahăr şi-l fierbi. Iei câte o linguriţă de sirop de cinci ori pe zi. La fel de bună este şi gargara, care se face de patru ori pe zi, cu infuzie de cimbru. O prepari din două linguriţe de plantă la o cană de apă fierbinte, laşi să se răcească şi apoi strecori. Ai grijă să nu înghiţi infuzia, pentru că-ţi poate dăuna.
Cuişoarele, dezinfectante
Cuişoarele sunt dezinfectante pentru căile respiratorii şi sunt eficiente în tratarea guturaiului, gripei şi în boli precum laringita, faringita sau amigdalita. Tratamentul presupune să ronţăi de trei ori pe zi câte trei cuişoare.
În caz de răguşeală şi pierdere temporară a vocii, pune 10 frunze de dafin într-o cană cu apă clocotită. Laşi la răcit, după care faci gargară cu acest preparat. Tratamentul se face de trei ori pe zi. La debutul răcelii, când amigdalele îţi dau bătăi de cap, prepară-ţi o cană cu ceai verde sau negru, în care adaugi 10 seminţe de ardei iuţi.
Hreanul, bun pentru asmatici
Printre multe alte virtuţi terapeutice, hreanul are şi calitatea de a descongestiona aparatul respirator, fiind astfel recomandat în tratamentul astmului. În crizele de tuse, este indicat să înghiţi câte o linguriţă cu hrean ras amestecat cu zahăr şi lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros.
Cura se ţine o lună. La fel de utilă este şi tinctura de hrean. Dai prin răzătoarea mică rădăcinile de hrean, umpli o treime dintr-un borcan şi completezi cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Laşi amestecul să stea la macerat 8 zile, apoi îl strecori printr-un tifon. Din acest amestec, bei o jumătate de linguriţă, de 4 ori pe zi.
Piperul tratează guturaiul
Ca plantă medicinală, piperul negru este eficient în tratarea infecţiilor în gât şi a guturaiului. Într-o cană de ceai fierbinte (de busuioc, mentă sau de cimbrişor) se pun 2-3 vârfuri de cuţit cu piper negru măcinat.
Lasă-l câteva minute, după care-l bei cu înghiţituri mici. Efectele sunt aproape imediate: se reduce inflamaţia la gât şi nările se desfundă. Piperul se poate folosi şi sub formă de gargară şi are o acţiune antitusivă foarte puternică, iar substanţele volatile din piper au un efect anestezic asupra terminaţiilor nervoase de la nivelul gâtului.
Trucurile lunii
Trimite-ne trucurile tale de sănătate şi te premiem! În acest număr, cinci cititori au câştigat câte un termometru digital.
Aş vrea sa vă împărtăşesc un tratament pentru durerile de gât pe care îl ştiu de la bunica. Se bea un amestec format dintr-un gălbenuş de ou şi o linguriţă de miere sau zahăr, peste care se adaugă un pahar cu lapte fierbinte. Nu se consumă nimic timp de cel puţin 30 de minute.” Monica-Tereza Căţea, comuna Cleja, judeţul Bacău Putem scăpa de unghiile îngălbenite într-un mod foarte simplu: tăiem o lămâie în două şi ţinem degetele în ea pentru cinci minute. Repetăm acest procedeu cam la trei zile. Efectele sunt vizibile!” Ancuţa Maxim, Suceava Iată câteva remedii care mie mi-au fost de folos împotriva constipaţiei. Luaţi la fiecare masă, cu puţin lichid, trei linguriţe de seminţe de in. De asemenea, smochinele şi prunele uscate, luate dimineaţa, pe stomacul gol, fac adevărate minuni.” Iuliana Puiuleţ, Ploieşti Pentru gleznele umflate şi dureroase, se fac aplicări cu comprese calde. Este nevoie de 1 litru de apă caldă, peste care se adaugă 4 linguri de oţet. Se înmoaie un prosop în acest amestec, se stoarce bine şi se înveleşte glezna. Operaţia se repetă de câteva ori, de îndată ce compresa s-a răcit.” Aura Dogaru Nicuţa, Râmnicu Vâlcea Durerile de stomac provocate de antibiotice pot fi înlăturate dacă înainte de administrarea medicamentului mâncaţi 1-2 linguriţe de smântână sau jumătate de banană. De asemenea, durerile de stomac provocate de digestia greoaie trec dacă bem o ceaşcă cu apă în care am pus un vârf de cuţit de praf de copt.” Elena Sterescu, Curtea de Argeş