Coaja de ou, cea mai bună sursă de calciu

16 februarie 2011   Problemele tale

Nivelul calciului din organism se află, de obicei, printr-un simplu test de sânge. Există, însă, câteva semne, transmise de corpul nostru, care ne pot trimite la medic.

Hipocalcemia se manifestă prin tulburări digestive (balonări, colici abdominale violente, dificultăţi de deglutiţie), neuropsihice (modificarea excitabilităţii neuromusculare: senzaţie de amorţire a mâinilor şi furnicături, contracţii musculare spontane, crampe), dar şi prin senzaţie nemotivată de lipsă de aer. Toate acestea ne anunţă că putem suferi de o carenţă acută de calciu. Iată ce trebuie să mănânci.

Coada-calului. Planta conţine acid silicic, din care 10-20% în formă solubilă, ceea ce o face interesantă atât în tratamentul hipocalcemiei, cât şi în cazul lipsei de fosfor, ştiut fiind faptul că lipsa de siliciu precede pierderile de calciu.

Pudra obţinută prin măcinarea plantei se poate lua sublingual, câte un vârf de cuţit, de 3-4 ori pe zi. Se mai poate folosi şi sub formă de decoct (o linguriţă la o cană, se fierbe 15 minute) din care se beau 2-5 căni pe zi, în funcţie de gravitatea bolii.

Grâul, orzul, ovăzul. Se folosesc tincturile, în doze de 40, 20-40 şi, respectiv, 10-15 picături, de 3 ori pe zi. Produsele sunt deopotrivă utile în spasmofilie, ca parte componentă dintr-o schemă complexă de tratament, care mai include ceaiuri şi produse cu microelemente.

Infuzie de plante. Se prepară un amestec din câte 7 părţi fructe de măceş şi de cătină şi câte 3 părţi frunze de ciuboţica-cucului şi de roiniţă. Se face o infuzie din două linguri de amestec la un litru de apă, cantitate care se bea într-o zi, îndulcită cu miere sau nu, eventual, amestecată cu suc de morcovi şi de tomate.

Macerat din coajă de ou. Un preparat clasic, uşor de administrat şi cu foarte bune rezultate se obţine din coji de ouă, suc de lămâie şi miere de albine, procedând în felul următor: într-un borcan cu filet, peste coaja rezultată de la curăţarea a 4 ouă fierte (cărora li s-au scos în prealabil pieliţele interioare) se adaugă sucul de la două lămâi de mărime mijlocie şi se lasă la macerat timp de 3 zile, apoi se filtrează cu tifon şi se adaugă aceeaşi cantitate de miere. Se beau 1-3 linguriţe pe zi înainte de mese şi alte 3-4 linguriţe pe zi, după mese.

Calciul asigură sănătatea dinţilor şi a oaselor

Hipocalcemia reprezintă scăderea concentraţiei calciului din sânge, mult sub valoarea de 9-11 mg/100 ml, apreciată drept normală.Valorile sunt, în general, mai crescute la bărbaţi decât la femei şi au tendinţa de scădere uşoară odată cu vârsta sau cu unele stări patologice sau fiziologice (hemoragii, sarcină, alăptare, menopauză).

Calciul este mineralul prezent în cantitatea cea mai mare în corpul omenesc. Contribuie, alături de fosfor, la menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. Împreună cu magneziul, este responsabil de sănătatea sistemului cardiovascular.

Mai multe