Cele mai bune soluţii pentru hipertensiune

1 septembrie 2009   Problemele tale

Există câteva remedii pe bază de plante care, alături de mici schimbări ale stilului de viaţă, pot ţine tensiunea arterială sub control. Tratamentul naturist este indicat în cazurile uşoare de hipertensiune, putând fi ţinut în paralel sau chiar înlocuind o perioadă de timp medicamentele clasice. Însă, înainte de a-l urma, cere şi opinia medicului!

Brusturele curăţă sângele

Rădăcina de brusture este un excelent purificator al sângelui şi al întregului corp. De asemenea, planta este un bun diuretic, eliminând excesul de apă din ţesuturi, ajutând la reglarea tensiunii. Remediul este indicat mai ales persoanelor hipertensive care sunt supraponderale şi care au nivelul colesterolului crescut. Se face un decoct dintr-o linguriţă de plantă la 300 ml de apă. Se fierbe cinci minute şi se bea de-a lungul unei zile.

Talpa-gâştei reglează ritmul inimii

Este una dintre plantele cu efect calmant, ea scăzând tensiunea prin reglarea ritmului cardiac şi a presiunii sanguine. Este recomandată mai ales persoanelor care au tensiunea crescută din cauza stresului, iritabilităţii sau încordării. Se prepară o infuzie din trei linguri de talpa-gâştei la o cană cu apă şi se iau 3-5 linguri pe zi, timp de 4-6 săptămâni. În combinaţie cu vale- riana şi cu păducelul, este indicată în hipertensiunea instalată la menopauză.

Păducelul, tonic cardiovascular

Atât medicii cardiologi, cât şi fitoterapeuţii recunosc efectele benefice ale păducelului asupra inimii şi asupra vaselor de sânge, fiind un adevărat tonic pentru sistemul cardiovascular. Păducelul ajută la scăderea tensiunii prin dilatarea vaselor sanguine şi la stabilizarea ritmului cardiac. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de frunze şi de flori de păducel la o cană cu apă şi se bea în cursul unei zile.

Traista-ciobanului opreşte hemoragiile

Cercetările au arătat că planta are un rol important în coagularea sângelui. De aceea, este recomandată în cazul hipertensiunii însoţite de sângerări sau în hipertensiunea apărută la menopauză. Cea mai eficientă este infuzia preparată din 2-3 linguri de plantă (partea aeriană) la 200 ml de apă, din care se iau câte 4-5 linguri pe zi. Traista-ciobanului nu este recomandată femeilor însărcinate, deoarece stimulează contracţiile uterine.

Usturoiul protejează vasele de sânge

Unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru hipertensiune este usturoiul. Beneficiile lui se datorează unei substanţe (alicina) care relaxează vasele de sânge, protejând pereţii acestora. 100 g de usturoi se zdrobesc şi se lasă la macerat într-un pahar cu apă fiartă şi răcită. Se lasă în repaus şapte zile. Se filtrează şi se beau câte 20 de picături de 3-5 ori pe zi.

Vâscul stabilizează presiunea sanguină

Această plantă poate regla tensiunea arterială, fiind indicată atât hipertensivilor, cât şi hipotensivilor. Vâscul nu este indicat bolnavilor cu afecţiuni cardiovasculare, iar cei care îl folosesc trebuie să întrerupă tratamentul dacă apar bătăi neregulate ale inimii.

Se prepară un macerat din două linguriţe de frunze, care se lasă peste noapte (circa opt ore) în 500 ml de apă. Se filtrează, se îndulceşte şi se bea în cursul unei zile. Tratamentul se ţine timp de trei săptămâni.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Cristina Bogdan competenţe în acupunctură, homeopatie, apiterapie, fitoterapie, nutriţie Clinica Naturopathia Med

Hipertensiunea apărută în condiţii de îngrijorare, anxietate sau teamă poate fi tratată cu păducel, vâsc, valeriană, obligeană, rozmarin, roiniţă sau cu salvie. În ceea ce priveşte hipertensiunea asociată aterosclerozei şi obezităţii, este importantă asocierea plantelor cu efect hipotensor şi de scădere a colesterolului (păducel, traista-ciobanului, păpădie, afin, coacăz etc.) cu plantele care elimină excesul de apă din ţesuturi (mătase de porumb, coada-calului, frasin, mesteacăn).

Mai multe