Cele mai bune soluţii în caz de urcior
Urciorul extern trece de la sine spre deosebire de cel intern, care se formează în interiorul pleoapei. Acesta poate dispărea odată cu tratarea infecţiei sau poate provoca un chist ori un nodul cu lichid. Fiind mult mai greu de tratat, urciorul intern necesită intervenţia medicului pentru a fi eliminat.
De ce apare urciorul
De obicei, stafilococul auriu (o bacterie prezentă deseori la nivelul tegumentelor) duce la apariţia acestei probleme. De asemenea, printre factori se numără: lipsa unei igiene corespunzătoare, transpiraţia, frecarea pleoapelor, poluarea, produsele cosmetice folosite incorect şi excesiv, vechi sau păstrate în condiţii insalubre.
Transmiterea se face prin contactul ochilor cu obiecte sau mâini murdare, folosirea aceloraşi picături de ochi cu alte persoane bolnave sau înotul în piscine murdare.
În ce constă tratamentul
Nu este recomandat să încercaţi să strângeţi sau să presaţi urciorul, căci acesta se vindecă în decurs de o săptămână sau printr-un tratament ce constă în administrarea de unguente şi picături cu antibiotice (tobramicină, ciprofloxacină, gentamicină etc) şi antiinflamatorii (steroidieni sau nesteroidieno).
De asemenea, este utilă aplicarea de comprese calde şi antiseptice de 2-3 ori pe zi, 3-4 zile, pentru a grăbi tratarea puroiului. Dacă infecţia nu cedează sau dacă apar complicaţii, se recurge la tratament cu antibiotice.
În acelaţi timp, este interzis machiajul de orice fel, deoarece acesta poate agrava afecţiunea, fiind recomandată o igienă locală corespunzătoare. Totodată, remediile naturiste ale bunicii pot ameliora afecţiunea şi reduce inflamaţiile de la nivelul ochiului, în cazul în care vorbim de un urcior extern.
Cele mai bune remedii în caz de urcior
Ceaiul de muşeţel conţine substanţe calmante care ajută la reducerea umflăturilor şi la calmarea durerii. Astfel, se ia un pliculeţ de ceai de muşeţel şi se introduce pentru câteva secunde într-o cană cu apă fiartă.
Se scoate, se lasă să se mai răcească, după care se aplică direct pe pleoapa afectată. Se menţine pliculeţul pe ochi până când acesta se răceşte. Se repetă procedeul ori de câte ori este necesar.
Curăţaţi un cartof crud, daţi-l pe răzătoarea mare şi puneţi conţinutul într-o bucată de pânză. Aplicaţi direct pe urcior. Schimbaţi de două ori pe zi conţinutul compresei.
Acest remediu are un efect aproape uimitor - reduce umflătura şi ajută urciorul să se retragă în numai o zi.
Zdrobiţi câteva frunze proaspete de mentă şi aplicaţi sub formă de cataplasmă (între două bucăţi de tifon) pe pleoapa afectată. Lăsaţi să acţioneze cinci minute, apoi clătiţi cu apă.
Se adaugă o lingură de frunze uscate la un litru de apă. Se filtrează lichidul, apoi se înmoaie o compresă sterilă în infuzie şi se aplică pe pleoapa afectată până când se răceşte.