Cele mai bune remedii pentru problemele biliare

28 august 2017   Problemele tale

Rostopasca, adjuvant în eliminarea calculilor biliari

Fitoterapeuţii recomandă rostopasca în dischinezii biliare dar şi pentru eliminarea pietrelor apărute la nivelul bilei. De asemenea, este bună şi în perioada de recuperare după hepatită şi ciroză hepatică. Planta conţine anumite substanţe numite alcaloizi (chelidonina, coptizina), care combat spasmele apărute în calculoza biliară. Iarba-rândunelei, cum i se mai spune plantei, are un efect coleretic, stimulând secreţia biliară a ficatului şi colagog (contribuie la evacuarea bilei în duoden).

În vederea ameliorării simptomelor afecţiunilor biliare poţi prepara o tinctură astfel. Pui la macerat 10 mg de rostopască în 100 ml de alcool de 60-70 grade. Laşi să stea 8 zile şi iei 10-15 picături de 3 ori pe zi, după mesele principale. De asemenea, poţi bea o infuzie de rostopască ( ½ linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotindă. O laşi să stea 15 minute, după care filtrezi). Iei câte 2 linguri la fiecare 3 ore.

Anghinarea favorizează evacuarea bilei

În această scop poţi face o infuzie din frunze de anghinare. Pui 1 lingură de plantă la 500 ml de apă ce a dat în clocot. Laşi la infuzat 15 minute şi strecori. Bei prima cană pe stomacul gol, după care stai culcat pe partea dreapta 30 de minute. A doua cană o vei bea în 2 etape: prima jumătate de cană o bei cu 30 de minute înainte de mesele principale ale zilei, iar a doua jumătate la 15minute după aceste mese. A nu se depăşi doza zilnică recomandată de specialist.

Pont

Fă o infuzie din 2 linguri de măceşe fără seminţe la 500 ml de apă. Bea puţin câte puţin, pe toată durata zilei. Este un puternic aliat în colicile hepato-biliare, dar şi pentru cei care au mici pietre la bilă.

Armurariul reduce riscul de dezvoltare a pietrelor la bilă

Seminţele de armurariu conţin silimarină, un puternic protector al ficatului şi al bilei. Această substanţă este benefică pentru cei predispuşi la apariţia şi dezvoltarea calculilor biliari. De asemenea, ajută metabolismul şi contribuie la eliminarea bilei. Faci un amestec de tinctură de armurariu şi tinctură de anghinare, în proporţii egale (le cumperi de la magazinele naturiste). Odată gata compoziţia vei lua din ea 1 linguriţă de 4 ori pe zi, înainte de mesele principale. Favorizeaza eliberarea bilei şi reduce inflamaţiile.

Citeşte şi: Factori ca obosesc bila

Sunătoarea previne dischinezia biliară

Ceaiul de sunătoare ameliorează simptomele afecţiunilor biliare şi previne dischinezia biliară (eliminarea anormală a veziculei biliare). De asemenea, este un remediu pentru cei care vor să slăbească. Bea o infuzie de sunătoare din 1-2 linguriţe de plantă la 300 ml de apă. Consumă maximum 3 căni pe zi. Atenţie dacă iei medicamente, cere întâi sfatul doctorului dacă poţi folosi acest remediu, căci interferează cu unele tratamente.

Sfat

Dacă suferi de pietre la bilă ori colici hepato-biliare renunţă la alimentele procesate, conserve, mezeluri, afumături, brânzeturile fermentate, untură şi alcool.

Ceaiuri pentru bila leneşă

Păpădia, pelinul şi coada-şoricelului ajută la „hărnicirea“ bilei. Fă o infuzie din 1-2 linguriţe de păpădie la 300 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat 15 minute apoi strecori. Bea 2 căni pe zi. În ceea ce priveşte pelinul, ia înainte de masă 2-3 linguri de vin de pelin ori 1/2 de linguriţă de tinctură (le găseşti la magazinele de profil). În tratarea inflamaţiilor colecistului (vezicii biliare), fitoterapeuţii recomandă să iei 1 linguriţă de pulbere proaspăt măcinată de flori de coada-şoricelului, pe nemâncate. Faci aşa de 4 ori pe zi. Cura se ţine 3 săptămâni, după care se face 10 zile pauză.

Cum calmezi durerile apărute în crizele biliare

Consumă lămâie sub formă de decoct pentru că reduce durerile provocate de de colicile hepato-biliare. Stoarce o lămâie apoi tai-o în bucăţele. Adaugă lămâia tăiată astfel în 300 ml de apă fiartă. Laşi să stea 20 de minute şi strecoară. Pune sucul obţinut iniţial de la lămâie peste această fiertură. Tot pentru această problemă, poţi face o infuzie din frunze proaspete de pătrunjel. Pune 1 linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotindă. Lasă să stea 10-15 minute şi strecoară. Bea maximum 2-3 căni pe zi.

Ştiai că... ...o cură de cireşe de circa 500 g-1 kg pe zi este benefică în tratarea litiazei biliare (pietre la bilă)?

Sfatul specialistului

Boldo, un arbust verde tot timpul anului, originar din Chile, este un stimulent al ficatului şi vezicii biliare, creşte secreţia şi eliminarea bilei în intestine.

De asemenea, stimulează digestia, protejează ficatul este laxativ şi antioxidant, fiind util în caz de digestie lentă, vezică biliară leneşă însoţită de tranzit încetinit. Volbura (rochiţa-rândunicii) are atât efect coleretic (de stimulare a producerii de bilă de către ficat) cât şi efect laxativ (tranzitul intestinal lent fiind adesea asociat deficitului de secreţie biliară).

Obligeana stimulează funcţiile digestive, inclusiv secreţia şi eliminarea bilei (coleretică şi colagogă), fiind utilă pentru eliminarea senzaţiei de greaţă, de preaplin, balonare şi lipsa poftei de mâncare. Frunzele de rozmarin, salvia şi rostopasca relaxează musculatura netedă a ductelor şi veziculei biliare (efect antispastic), stimulează secreţia de bilă, protejează ficatul, ajută eliminarea gazelor şi reduc senzaţia de balonare fiind utile pentru buna funcţionare a vezicii biliare. Feniculul are capacitatea de a relaxa musculatura netedă a vezicii biliare şi a sfincterului Oddi (prin care se varsă bila în duoden).

Mai multe