Cele mai bune remedii pentru durerile de gât
Cele mai bune remedii pentru durerile de gât - Gargara cu apă sărată
Când bunicile noastre ne spuneau să facem gargară cu apă cu sare, ştiau ele ce spun, fiindcă sarea este antiseptică şi curăţă bine gâtul. Apa cu sare elimină excesul de mucus, ajutând şi la desfundarea nasului.
Este suficientă 1 linguriţă de sare la o cană cu apă caldă, nu fierbinte, care se amestecă bine. Se face gargară de 3 ori pe zi, dar nu mai des, pentru că în exces se usucă gâtul şi situaţia se înrăutăţeşte.
Se umezeşte cu suc de lămâie un pumn mare de sare grunjoasă şi se încălzeşte, apoi se întinde pe un bucată de tifon şi se aplică pe gât. Indicată în faza de început a durerilor de gât, această compresă se lasă să acţioneze o oră.
Supa de pui – caldă, nu fierbinte - este un remediu bine cunoscut pentru tratarea răcelilor, dar poate, de asemenea, să calmeze rapid durerea în gât.
Deşi înghiţitul poate fi dureros atunci când gâtul este inflamat, totuşi supa are un beneficiu suplimentar: ne oferă substanţele nutritive de care avem nevoie pentru a lupta împotriva infecţiei.
Citeşte şi:
- Te doare gâtul? Iată ce medicament trebuie să eviţi!
- Sucul de grepfrut tratează durerea de gât şi tusea
Cele mai bune remedii pentru durerile de gât - Un amestec de oţet de mere cu miere şi apă caldă
Aciditatea ridicată a unui amestec de oţet de mere, miere şi apă caldă poate să distrugă bacteriile. Mierea calmează durerea din gât, iar oţetul de mere este un bun antiseptic. Se amestecă bine jumătate de cană cu apă caldă cu 2 linguri de oţet de mere şi una de miere şi se face gargară de 2-3 ori pe zi.
Hidratarea mucoaselor este foarte importantă atunci când avem gâtul iritat sau inflamat fiindcă le menţine umede şi capabile să lupte împotriva bacteriilor.
Întrucât căldura şi aerul uscat din încăpere pot duce la uscarea excesivă a gâtului amplificând durerea, este indicat să se folosească un umidificator. Astfel aerul din jur se va păstra umed, ceea ce va ameliora mult starea generală.
Pare un sfat banalizat deja, dar este foarte adevărat că lăsând organismul să se liniştească şi bând multe lichide calde, simptomele se vor reduce în mod evident. Ceaiurile de plante calde pot duce la stimularea imunităţii.
• Echinacea, lemnul dulce - care este o plantă medicinală cu efect antiviral şi antibacterian, nalba mare - care ajută la formarea şi eliminarea mucusului, toate pot fi utilizate sub formă de tincturi, dar şi ca ceaiuri.
• Se pot bea, de asemenea, 3-4 căni pe zi cu infuzie din amestec de flori de soc, mentă şi salvie, în părţi egale şi se iau 3-4 linguriţe pe zi de miere zaharisită.
• Ceaiul de unguraş – 2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară şi se beau minim 2 căni pe zi.
• Busuiocul este şi el de folos în caz de febră, tuse sau durere în gât - ceaiul scade febra şi reduce inflamaţia gâtului, iar frunzele proaspete mestecate fluidizează mucusul. Ceaiul se prepară tot ca infuzie, dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă.
• Muşeţelul - are efecte calmante şi relaxante asupra muşchilor, astfel ajutându-ne să ne odihnim mai bine. Un plic cu muşeţel se pune într-o cană şi se toarnă apă clocotită, se acoperă şi se lasă 10 minute. Apoi se pune o linguriţă de miere şi o felie de lămâie. Se beau câteva ceaiuri calde pe zi.
Pentru a grăbi vindecarea gâtului, trebuie să ne ferim neapărat de fumul de ţigară şi de aerul foarte rece. Şi cofeina şi alcoolul trebuie evitate fiindcă nu fac bine unui gât iritat.