Cele mai bune remedii pentru bila leneşă

20 iunie 2018   Problemele tale

1. Amesteci, cu o lingură de lemn, într-un vas de porţelan sau de plastic, două ceşcuţe cu ulei de măsline presat la rece cu două ceşcuţe miere de albine şi două ceşcuţe suc de lămâie (coaja o dai prin maşina de tocat). Se ia câte o lingură cu o oră înainte de mesele principale. Tratamentul se poate repeta până la consumul a 600 ml de ulei.

2. Efecte excepţionale de drenaj au curele cu suc de ridiche neagră şi cu grepfrut. Prima e recomandată de două ori pe an, timp de trei săptămâni fiecare. Cealaltă, de 2-3 ori pe an, timp de 30 de zile, câte două-trei căni de suc pe zi. Pentru un rezultat cât mai bun, mesele compuse preponderent din crudităţi, pe cât posibil neprelucrate termic, vor fi luate la ore fixe, fiind urmate de minimum o jumătate de oră de repaus.

3. O altă variantă poate fi din pelin (20 g), iederă (frunze, 20 g), hamei (20 g), turiţă mare (20 g), izmă (30 g). Se pun trei linguri din acest amestec într-un litru de vin de mere, se lasă să stea la rece o noapte, apoi se încălzeşte maceratul până aproape de pun-ctul de fierbere. Se ia de pe foc şi se lasă 3 minute să se depună plantele pe fundul vasului. Se bea de-a lungul unei zile, la fiecare oră, câte o lingură, în total cam de opt-nouă ori.

4. O combinaţie eficientă este din ceai din muşeţel (10 g), albăstrele (30 g), mentă (frunze, 10 g), turiţa mare (planta, 10 g), rostopască (planta, 10 g), măceşe (15 g), mătase de porumb (15 g). Se prepară o infuzie din acest amestec, la o cană cu apă (250 ml).

Se beau două-trei căni pe zi.

5. Anumite uleiuri pot fi de mare ajutor într-o criză de bilă. Iată o mixtură de uleiuri eficientă: ulei volatil de brad (5 g), ulei volatil de mentă (5 g), ulei de floarea-soarelui (75 g). Se administrează de 3 ori pe zi câte 5 picături pe zahăr sau în puţină apă, cu 15 minute înainte de masă.

6. La fel de eficient este şi tratamentul cu tinctură de gălbenele, din care se ia câte o linguriţă diluată în apă, cu 20 de minute înainte de fiecare masă. O cură durează trei săptămâni şi are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizează secreţia de bilă şi ajută la vărsarea ei în duoden. De asemenea, are efecte de stimulare a digestiei.

7. Uleiurile volatile de brad, jneapăn şi izmă, câte 5 g din fiecare, amestecate în 75 g de ulei de floarea soarelui. Se administrează de 3 ori pe zi, câte 5 picături pe zahăr sau în puţină apă, înainte de masă. Acest tratament este indicat celor care au tendinţa de a depune în vezica biliară nisip.

Ce trebuie să ştii despre vezica biliară

Vezica biliară este un „săculeţ“ în formă de pară, fixat de ficat. Ea stochează lichidul biliar secretat de ficat şi îl eliberează în intestin după fiecare masă, pentru a facilita absorbţia alimentelor.

Stresul, obosela, diversele boli îi împiedică buna funcţionare. Aşa apar durerile de cap, ameţelile, greţurile şi vărsăturile, durerile vii în regiunea ficatului. Criza te pune la pământ şi nu este simplu să faci pace cu o bilă revoltată. Ea apare în special după mese copioase, cu tocături, mâncăruri grase, sosuri grele şi prăjeli.

Regimul alimentar, esenţial în caz de bilă leneşă

Dacă ştii sigur că nu ai altceva decât o bilă leneşă, adică ai făcut ecografie şi medicul specialist ţi-a confirmat că nu ai calculi şi nici alte probleme, iată ce ai de făcut. Prima măsură e regimul alimentar drastic, aşa cum ţi l-a recomandat medicul: nimic prăjit, legume în special, carne slabă fiartă, ceaiuri, brânză de vaci slabă şi iaurt fără grăsime.

Unii specialişti îşi sfătuiesc pacienţii ca 8-10 ore să facă... foamea. În acest timp, poţi şi tu să intervii cu mijiloacele benefice oferite de natură şi anume câteva ceaiuri de plante care stimulează eliberarea lichidului biliar:

. Infuzie din 2 linguri de fructe, la 500 de ml de apă. Se bea întreaga cantitate în cursul unei zile.

. Infuzie dintr-o lingură de flori, la o cană cu apă (250 ml).

. Decoct din 2-4 linguri de rădăcini, la un litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile.

. Infuzie dintr-o linguriţă de frunze, la o cană cu apă (250 ml).

. Sunt un bun remediu pentru bila leneşă. Pune două linguri de flori la o cană de apă clocotită (250 ml) şi vei ieşi mai repede din criză.

Doctor Click! vă sfătuieşte

În cazul bilei leneşe sunt utile ceaiurile care stimulează secreţia bilei şi eliberarea acesteia dinvezica biliară. Printre acestea se numără păpădia, anghinarea, cicoarea, pelinul, sunătoarea, gălbenelele. Infuziile se prepară astfel: 1-2 linguriţe de plantă la 250 ml apă fiartă; se lasă la infuzat 3-5 minute; se beau 2-3 căni pe zi, înainte de mese.

De asemenea, se poate folosi cu succes gemoterapia, cu extracte din muguri de arţar şi frasin, mlădiţe de rozmarin. Uleiul de măsline este un foarte bun drenor al vezicii biliare. Paralel cu tratamentul cu ceaiuri este deosebit de utilă reflexoterapia, pentru stimulare hepato - biliară şi pentru drenaj general.

Mai multe