Ceapa cea bună la toate
În Egiptul antic, de exemplu, era ridicată la rang de cinste şi oferită doar zeilor.
Se pare că cei care au contribuit la “distribuirea” cepei în Europa Centrală au fost legionarii romani. Lăsând la o parte istoria, ceapa a fost şi a rămas un aliment-minune. Iată de ce:
* E un condiment natural principal şi apare în majoritatea reţetelor, fiind folosită în cantităţi mai mari sau mai mici;
* Împreună cu usturoiul, ajută la restabilirea şi normalizarea circulaţiei sanguine;
* Ajută la reglarea şi eficientizarea metabolismului;
* Stimulează sistemul imunitar, combătând, cu succes, răcelile;
* E foarte bogată în nutrienţi. Conţine vitaminele A, B şi C, dar şi magneziu, potasiu, fier şi calciu;
* Este un stimulent general (al sistemului nervos, hepatic şi renal);
* Ajută la digestia corectă, în special a făinoaselor;
* E un diuretic puternic, dizolvând şi ajutând la eliminarea clorurilor din uree;
* Are rol antiseptic şi antiinfecţios, comportându-se precum un antibiotic cu unii microbi;
* Întăreşte organismul în caz de astenie, surmenaj fizic sau intelectial, precum şi în procesul de creştere.
* 100 g de ceapă conţin 89% apă, 7,1% glucide, 0,2% lipide, 1,3% proteine şi 2,1% fibre.