Ceaiurile care reduc riscul de accident vascular cerebral

18 ianuarie 2016   Problemele tale

Aşa cum era de aşteptat, secretul constă în menţinerea unui echilibru, întrucât nu este indicat consumul în exces al acestor ceaiuri.

Astfel, o ceaşcă de ceai negru dimineaţa şi o alta de ceai verde, după-amiaza, sunt suficiente pentru a beneficia de efectele lor spectaculoase asupra sănătăţii.

Ceaiul verde şi ceaiul negru reduc cu 20% riscul de accident vascular cerebral

Această cifră este rezultatul unui studiu realizat de Centrul Naţional Cerebral şi Cardiovascular din Japonia, timp de 13 ani, perioadă în care au fost monitorizate peste 83.269 de persoane.

Potrivit directorului studiului, medicul Yoshihiro Kokubo, rezultatele cercetării sunt cât se poate de optimiste. Mai precis, o simplă schimbare în ceea ce priveşte modul nostru de viaţă - consumul a două căni de ceai zilnic, ne poate ajuta să evităm multe probleme de sănătate.

Iată rezultatele detaliate ale studiului realizat de cercetătorii japonezi:

- Participanţii la studiu aveau între 45 şi 74 de ani; - Ei au fost împărţiţi în două grupe: pe de o parte, consumatorii de ceai negru şi ceai verde şi persoanele care nu consumau deloc aceste ceaiuri, pe de altă parte; - S-a constatat că persoanele care beau două până la patru ceşti de ceai negru sau ceai verde zilnic aveau un risc mai mic cu 20% de a fi victimele unui accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care nu consumau deloc; - Totodată, persoanele care consumau cel puţin o ceaşcă de cafea zilnic sau una de ceai negru/verde prezentau un risc cu 32% mai scăzut de a suferi o hemoragie intracerebrală.

Consumul de ceai verde sau negru şi sănătatea cerebrală

Atât ceaiul verde cât şi ceaiul negru sunt bogate în catechine, adică compuşi cu un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, acestea având un rol important în prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Totodată, ceaiul verde şi ceaiul negru măresc capacitatea antioxidantă a plasmei şi au efecte antitrombogenice, care inhibă de asemenea formarea de cheaguri de sânge.

Astfel, oamenii de ştiinţă recomandă consumul de cafea sau ceai negru dimineaţa şi de ceai verde, după-amiaza. În acest fel, acidul clorogenic din cafea poate diminua riscul de accident vascular cerebral, precum şi probabilitatea apariţiei diabetului de tip 2.

Beneficiile consumului de ceai negru - bogat în antioxidanţi

Ceaiul negru este folosit încă din Antichitate ca un remediu eficient în prevenirea problemelor de memorie, acesta având un puternic efect de stimulare şi energizare a organismului.

Într-adevăr, ceaiul negru este bogat în cofeină şi conţine un compus stimulent numit teofilină.

Ceaiul negru este, de asemenea, foarte bogat în polifenoli, adică antioxidanţi care protejează celulele organismului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Ceaiul negru este astringent (prin urmare, are un gust uşor amar). Această particularitate a ceaiului negru îmbunătăţeşte procesul digestiv şi ajută în tratarea gastritei. Totodată, ceaiul negru are efect diuretic, fiind ideal pentru a combate retenţia de apă.

Consumul de ceai negru ajută la pierderea în greutate prin menţinerea unui senzaţii de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp în corpul nostru. Este ideal pentru a fi consumat la micul dejun sau imediat după mesele principale.

Beneficiile consumului de ceai verde - un cadou al naturii

După ceaiul alb, cel verde este băutura cu cel mai bogat conţinut de antioxidanţi. Acesta conţine, de asemenea, vitaminele C şi E, luteină şi zeaxatină.

Consumul de ceai verde accelerează organismul şi promovează pierderea în greutate, cu condiţia respectării unei diete echilibrate şi sănătoase.

De menţionat că ceaiul verde promovează o bună circulaţie sanguină şi reglează nivelul de colesterol din sânge.

Mai multe