Ce trebuie să ştii despre tratamentele naturiste
Aproximativ 80% din populaţia lumii apelează la remedii pe bază de plante atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate, arată o statistică realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Mai blânde, fără efecte secundare, leacurile din natură pot da rezultate la fel de bune ca tratamentele clasice. Pentru asta, nu trebuie luate însă „după ureche”, ci la orele din zi şi pentru o perioadă indicate în prospect.
Există însă o serie de recomandări general valabile, care te vor ajuta să profiţi la maximum de beneficiile tratamentului.
Dacă ai de gând să combini tratamentul naturist cu cel clasic, întreabă înainte farmacistul sau un specialist în terapie naturistă, deoarece pot interacţiona şi rişti ca niciunul dintre ele să nu mai dea rezultate.
Începe terapia cu o doză slabă
Pentru a da cele mai bune rezultate, un preparat naturist trebuie administrat în dozajul potrivit. În funcţie de afecţiunea de care suferi, terapeutul sau farmacistul îţi poate recomanda un dozaj mai mare sau mai mic.
Preparatele slab concentrate sunt de obicei indicate copiilor sau celor cu o sensibilitate la medicamente.
Pentru a verifica dacă tolerezi un preparat, este indicat să începi terapia cu o doză mai slabă, pe care să o administrezi timp de două zile. Apoi, dozajul trebuie crescut treptat, până ajungi la cantitatea maximă recomandată.
Atunci când tratamentul se încheie, este bine să reduci doza la jumătate timp de câteva zile, pentru a permite organismului să se readapteze. Doza adecvată se stabileşte în funcţie de greutatea şi de înălţimea fiecăruia.
Remediile homeopate se iau între mese
Dacă medicul ţi-a recomandat un tratament homeopat, este bine să ştii că aceste remedii trebuie administrate întotdeauna între mese. Astfel, îl poţi lua fie cu o jumătate de oră înainte de a lua masa, fie la două ore după aceea.
De asemenea, specialiştii recomandă să eviţi menta sau terapiile cu uleiuri volatile atunci când urmezi un tratament homeopat, deoarece preparatele pot interacţiona în mod negativ.
Ce concentraţie nu trebuie să depăşeşti
Dacă îţi este recomandat să faci o cură cu ceai concentrat de plante, acesta se prepară din o mână de plante la un litru de apă, care se fierbe timp de 30-60 de minute.
Strecoară şi bea câte două-trei căni pe zi. Doza maximă în cazul tincturilor este de o lingură de tinctură diluată în apă, care se administrează de câte trei-cinci ori pe zi.
În ceea ce priveşte capsulele sau tabletele care conţin extract uscat de plante, nu trebuie luate mai mult de una-două tablete de câte trei ori pe zi.
Cele care conţin pudră sunt mai slabe şi pot fi luate în cantitate mai mare.
Zilnic, la aceeaşi oră
Pentru a beneficia de un efect maxim, este bine să iei remediul zilnic, la aceleaşi ore. Pentru o mai bună absorbţie, este indicat să bei între mese ceaiurile şi tincturile diluate în apă. Însă, dacă apare un disconfort digestiv, este bine să se administreze după masă. Cel mai adesea, preparatele trebuie luate de trei ori pe zi sau doar dimineaţa şi seara. În orice caz, dacă ai uitat să-l iei, specialiştii recomandă să administrezi remediul oricând îţi aminteşti, chiar şi numai o dată pe zi, decât să nu-l iei deloc.
Pe aceeaşi temă mai poţi citi: Plante care ţin locul antibioticelor