Cartofii, leacul bun la toate!
Sucul de cartofi cruzi e leacul ideal în tratarea ulcerelor şi a a acidităţii gastrice. Calmează şi cicatrizează mucoasele digestive, este antispastic şi diuretic. Dacă suferi de litiază biliară, de ulcer sau de gastrită, bea un pahar de suc de cartofi cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de o lună.
Sucul de cartofi se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Se pun două degete de suc într-un pahar, se completează cu apă caldă sau cu suc de morcov. Atenţie, sucul se alterează repede, de aceea trebuie consumat imediat ce a fost preparat. Sunt preferate soiurile rozalii.
Buni la arsuri
Cartoful crud vindecă arsurile, degerăturile, ulceraţiile şi edemele pleoapelor. Se rad câţiva cartofi, se amestecă cu miere sau cu ulei de măsline, se aplică pe locul vătămat, se acoperă cu un bandaj, lăsând să acţioneze cel puţin două ore.
Se schimbă cataplasma cu alta proaspătă şi se continuă tratamentul până la vindecare. În cazul arsurilor solare, se aplică rondele de cartofi pe zona arsă. Făina de cartofi (amidonul) este calmant în cazul flegmoanelor, ulcerului varicos şi erupţiilor cutanate.
Alungă migrenele
Pe lângă metoda aplicării rondelelor de cartofi pe frunte, în cazul migrenelor se mai poate prepara un suc cald de cartofi (câte un sfert de pahar, de trei ori pe zi înainte de masă). Frunzele cartofului au şi ele proprietăţi terapeutice. Ceaiul obţinut din 15 g frunze proaspete fierte în 750 ml apă, strecurat şi îndulcit cu miere este bun pentru calmarea tusei.
Elimină paraziţii intestinal
Consumarea seara, timp de trei zile, a unei salate de cartofi fierţi amestecaţi cu ulei de nucă va duce la eliminarea paraziţilor intestinali. În crizele de sciatică sau de reumatism, se fierb 100 g cartofi în jumătate litru de apă, se pasează şi se întinde pasta pe un prosop, care se aplică pe locul dureros.