Când e nevoie de tratament pentru vorbitul în somn
Vorbitul în somn este o tulburare care apare în general, la 50% din copii şi la 5% din adulţi. Un astfel de episod nu durează mai mult de 30 de secunde şi nu se pot experimenta mai multe episoade pe parcursul unei singure nopţi. De obicei, cei care vorbesc în somn par a vorbi cu ei înşişi, iar alteori par să poarte conversaţii cu alţii.
Vorbitul în somn nu este dăunător şi nu prezintă repercusiuni pentru corp, dar poate deveni deosebit de iritant, atât pentru persoana care are aceasta tulburare, cât şi pentru cei din jur.
Posibile cauze ale vorbitului în somn
Oamenii de ştiinţă consideră că acest fenomen nu are neapărat legătură cu visele din timpul nopţii şi că se poate manifesta în orice stadiu al somnului. Apare, de obicei, de la sine şi este inofensiv, dar alteori poate semnala o tulburare gravă de somn sau a stării de sănătate.
Ca în cazul multor tulburări de somn, de vină poate fi stresul, depresia, anumite medicamente, febra, oboseala sau alcoolul. De asemenea, acest comportament neobişnuit în timpul odihnei pare să fie transmis genetic, întrucât apare de la o generaţie la alta.
E bine să trezeşti un om care vorbeşte în somn?
Trezirea bruscă din somn poate avea câteva efecte nedorite: poate să provoace stări de panică, confuzie sau agitaţie, iar persoana în cauză s-ar putea să nu recunoască imediat persoanele din jurul lui şi astfel să reacţioneze agresiv. În funcţie de gravitatea problemei, trebuie consultat un medic. Acestea pot fi şi simptomele unor afecţiuni mai grave, epilepsia. Află AICI care sunt tratamente naturiste pentru coşmaruri!
Ceea ce spune în somn cel care suferă de această tulburare poate fi complet nesemnificativ şi iraţional. Uneori e ceva legat de experienţele din timpul zilei. Decodarea poate fi imposibilă şi de cele mai multe ori, total inutilă.
Tratament pentru vorbitul în somn
Vorbitul în somn are foarte rar nevoie de tratament. Numai în cazurile foarte grave, care sunt puţine la număr, trebuie apelat la un medic care să te ajute să identifici problema.
Nu există niciun mod de a opri frecvenţa vorbitului în somn, dar evitarea stresului ar putea ajuta.
De asemenea, trebuie să respecţi câteva reguli de bază ale somnului, pentru a nu-ţi afecta calitatea acestuia:
-să te culci şi să te trezeşti la aceeaşi oră, în fiecare zi,
-să dormi între 7 şi 9 ore pe nopate
-să eviţi consumul de băuturi care conţin alcool înainte de culcare.
Ştiai că…
…vorbitul pe timp de noapte poate cauza oboseală a doua zi? Totuşi, nu este, în general, un motiv de îngrijorare. Este o acţiune destul de frecventă: deşi statisticile variază, aproximativ 60% dintre oameni vor experimenta cel puţin un episod de vorbire în somn de-a lungul vieţii.