Bolile respiratorii se tratează cu lemn dulce

25 septembrie 2009   Problemele tale

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază complexitatea compoziţiei chimice a plantei şi acţiunea sa farmacodinamică: „În ultimul deceniu, planta a produs o adevărată revoluţie în industria farmaceutică datorită numeroaselor sale efecte terapeutice. Sunt foarte importante concluziile cercetătorilor din mai multe ţări, concluzii rezultate în urma sutelor de studii şi aplicaţii practice privind afecţiunile care se pot trata cu preparatele din lemnul dulce.”

Recoltarea lemnului dulce

De la această plantă se foloseşte rădăcina, foarte bogată în substanţe zaharoase, de câteva zeci de ori mai dulci decât zahărul; de aceea planta se şi numeşte lemn dulce. În general, recoltarea se face toamna.

Efectele terapeutice ale plantei

Preparatele din lemn dulce sunt tinctura, pulberea, infuzia simplă şi infuzia combinată. Aceste leacuri au efecte expectorante, laxative, antiinflamatorii, diuretice, sedative şi fluidifiante (în cazul secreţiilor bronhice). Tratamentul cu lemn dulce are efecte benefice în afecţiunile căilor respiratorii ( bronşită, traheită şi laringită), acţionează pozitiv în ulcerul gastric, stimulează funcţiile organelor sexuale şi este un remediu pentru inflamaţiile de la nivelul articulaţiilor.

Indicată în bronşită

Cercetările au demonstrat de-a lungul timpului că tusea uscată, tusea iritantă dar şi bronşita acută sau cronică se tratează cu infuzie combinată din lemn dulce. Aceasta se obţine prin macerarea a trei linguriţe de plantă într-o cană cu apă, de seara până dimineaţa; după aceea se filtrează. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă se opăreşte cu încă o cană cu apă clocotită şi se lasă să se răcească. După răcire, se filtrează, iar în final se combină cele două extracte, obţinându-se astfel un preparat ce poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Dimineaţa şi seara se face gargară cu această infuzie. Apoi se bea câte o cană din acest preparat.

Tratamentul se face vreme de 10 zile şi are efecte excepţinale: calmează tusea, eliberează căile respiratorii de secreţii şi sporeşte capacitatea de autoapărare a organismului, astfel că persoana în cauză nu mai este vulnerabilă la răceli.

Potrivit specialiştilor, bronşita se tratează şi cu ajutorul unui decoct de lemn dulce. Acesta se prepară dintr-o linguriţă de pulbere din rădăcina plantei, care se fierbe timp de cinci minute, într-o cană de 250 ml cu apă clocotită. Zilnic se consumă două-trei căni de decoct. Tratamentul trebuie urmat 10-12 zile.

Plantă contraindicată în sarcină

Administrarea cu lemn dulce este contraindicată în cazurile de hipertensiune, sarcină (poate produce naştere prematură), boli tumorale în faze avansate, ciroză avansată, boli biliare în fază acută. Cardiacii trebuie să consulte medicul curant referitor la posibilitatea de a folosi terapia cu lemn dulce. Cei care fac tratamente cu digoxin nu pot beneficia de tratamentul intern cu lemn dulce.

Mai multe