Alungă astenia de primăvară cu ceai de urzici
Principalele simptome ale asteniei de primăvara sunt oboseala, diminuarea randamentului fizic şi intelectual, imposibilitatea concentrării, modificarea ritmului somn-veghe, uneori uşoare ameţeli şi chiar scăderea apetitului.
Toate acestea creează o stare de nervozitate, iritabilitate sau chiar anxietate (momente alternante de plâns fără rost cu momente de râs isteric).
O combinaţie foarte bună este de 300 g suc de morcov cu 200 g suc de spanac. Foarte eficientă este cura de tije de păpădie şi cura de grâu încolţit.
Se pot consuma, de asemenea, infuzii din urzică (până la 2 litri pe zi), infuzie de cătină albă (2-3 căni zilnic), infuzie de turiţă mare (3 căni pe zi), tinctură de angelică (10 picături, cu o jumătate de oră înaintea mesei de prânz).
Fructele de măceş şi cătină vă redau vitalitatea. La 250 ml de apă adăugaţi o lingură din amestecul în părţi egale de măceş şi cătină, fierbeţi 10 minute, strecuraţi şi îndulciţi cu miere când începe să se răcească apa.
Busuiocul vă ajută să vă concentraţi mai bine. Puneţi o linguriţă de frunze de busuioc la 250 ml de apă, lăsaţi la infuzat 5 minute, strecuraţi şi consumaţi două căni pe zi.
De asemenea, se pot administra infuzii din amestecuri de plante. Pacientii pot folosi câte o singură formulă şi vor prepara infuzia în felul următor: pentru o cană de apă fiartă se pune o lingură din amestecul de plante şi se lasă la infuzat 1-2 minute, după care se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi, înghiţitură cu înghiţitură.
Iată cele mai eficiente amestecuri:
- flori de arnică, coajă de stejar, sunătoare, gălbenele, coada calului, creson, câte o linguriţă;
- coada calului şi ţintaură (3 linguri), rădăcină de iarbă mare (două linguri), unguraş şi tei (câte o lingură);
- infuzie din rădăcină de angelică şi coada calului (câte 3 linguri), anason şi rădăcină de pir (câte două linguri).
Cardiacii, cei mai afectaţi
Lunile de primăvară sunt periculoase în special pentru pacienţii care suferă de o afecţiune mai veche, cardiacă, digestivă, endocrină sau neuropsihică.