Aliaţi din natură pentru o respiraţie proaspătă
Igiena corectă este necesară
Pentru o respiraţie proaspătă, trebuie să respecţi o igienă corectă a gurii, ce constă în periajul dinţilor după fiecare masă. Când nu ai acces la periuţă şi la pasta de dinţi, utile pentru a îndepărta resturile alimentare sunt legumele şi fructele, care îţi pot „spăla“ natural dinţii. Te pot ajuta fructele proaspete, precum mărul şi ananasul, şi legumele, precum morcovii şi castraveţii.
Smirna absoarbe mirosul
O plantă care îndepărtează bacteriile de la nivelul gurii, păstrând prospeţimea, este smirna. Efectul ei antimicrobian o recomandă şi pentru tratarea infecţiilor, vinovate adesea de mirosul urât al gurii. Gustul smirnei este amărui, dar puternic aromat, asigurându-ţi o respiraţie plăcut mirositoare.
Fisticul scade aciditatea
Fisticul are proprietăţi antiseptice şi poate scădea aciditatea din gură. Un studiu a demonstrat că mestecarea de fistic scade cantitatea de bacterii din gură, ceea ce ar putea duce şi la ameliorarea mirosului neplăcut.
Pătrunjelul, după masă face minuni
Pentru că este bogat în clorofilă, substanţă chimică ce elimină mirosurile, pătrunjelul poate fi mestecat după fiecare masă pentru a împrospăta respiraţia. Fiindcă are şi calităţi antibacteriene, pătrunjelul este recomandat ca soluţie de „prim ajutor” împotriva respiraţiei neplăcute.
Propolisul tratează inflamaţiile
Produsele naturale antibacteriene calmează iritaţiile de la nivelul gurii şi previn formarea mirosurilor urâte. Eficient în acest sens este propolisul, care are acţiune antibacteriană. Şi cuişoarele, mestecate zilnic, sunt utile pentru menţinerea igienei orale şi pentru prevenirea bolilor gingivale. Scorţişoara, sub formă de bomboane ori gumă de mestecat, este o soluţie ideală împotriva mirosului de ceapă sau de usturoi. Uleiurile esenţiale de scorţişoară elimină bacteriile vinovate de mirosul neplăcut al gurii.
Menta dă prospeţime
Rozmarinul, salvia şi menta sunt ideale în lupta cu respiraţia urât mirositoare. Ceaiurile din aceste plante, cu care îţi clăteşti gura de câteva ori pe zi, îţi asigură o respiraţie proaspătă. Alternativ, poţi ronţăi tablete de spirulină, care absorb mirosul neplăcut. Pentru prevenirea afecţiunilor gingivale, încearcă un ceai preparat dintr-o linguriţă de salvie la o cană cu apă fiartă. Menta şi eucaliptul sunt indicate pentru efectul lor răcoritor şi pentru că împrospătează respiraţia.
Uleiurile esenţiale parfumează gura
O apă de gură naturală se poate obţine din amestecul unor uleiuri esenţiale, dizolvate în apă şi alcool. O reţetă de apă de gură pe care o poţi prepara acasă se poate face din câte 20 de picături de ulei esenţial de mentă, zece picături de ulei esenţial de portocale, alte zece picături de ulei esenţial de eucalipt şi puţin alcool. Va trebui să agiţi amestecul şi ulterior să-l foloseşti pentru clătirea gurii, fără să înghiţi lichidul.
Tratează cauzele!
Cariile dentare, infecţiile bucale şi digestia lentă pot fi cauze ale mirosului neplăcut, atunci când nu este vorba despre bacteriile localizate la nivelul gurii. De aceea, este necesar să tratezi cauzele pentru a înlătura efectul. O soluţie recomandată pentru uşurarea digestiei o reprezintă consumul zilnic de iaurt.
Dacă niciuna dintre metodele menţionate mai sus nu funcţionează în cazul tău, iar respiraţia urât mirositoare persistă, este necesar să apelezi la sfatul medicului, deoarece, în unele cazuri, respiraţia neplăcut mirositoare poate fi simptomul unei afecţiuni mai grave.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Dr. Cristina Bogdan medic medicină generală, competenţe homeopatie, apifitoterapie Centrul Naturopathya MED
Remediile din natură sunt de foarte mare ajutor în îndepărtarea respiraţiei urât mirositoare. Mestecarea frunzelor de pătrunjel şi consumarea fructelor şi a legumelor crude (în special a merelor verzi şi a morcovului) ne împrospătează respiraţia atât prin acţiunea mecanică asupra dinţilor şi a gingiilor, cât şi prin acţiunea lor uşor antiseptică.
Seminţele de anason, fenicul, mărar şi chimen, cuişoarele, nucşoara sau alte plante sau seminţe aromate dau o respiraţie plăcută.