Ajutoare din natura pentru un psihic mai puternic

6 august 2009   Problemele tale

Păpădia te scapă de tensiunile negative

Păpădia este un foarte bun detoxifiant al ficatului şi te ajută să te eliberezi de tensiunile negative acumulate. O poţi consuma în perioada de înflorire sub formă de salată sau de suc.

Dar şi în restul anului poţi folosi frunzele şi rădăcinile uscate pentru prepararea ceaiurilor, după cum urmează: se fierb timp de 10 minute 25 g de frunze şi 25 g de rădăcini într-un litru de apă. După ce se strecoară, se bea câte o ceaşcă înaintea fiecărei mese principale.

Atenţie, însă: dacă ai ulcer sau gastrită, consumă păpădia cu precauţie, deoarece poate cauza o suprasecreţie de acid gastric. Sucul care se găseşte în tulpini mai poate provoca alergii celor predispuşi la astfel de probleme. Persoanele care au retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a o utiliza pentru a verifica nivelul de potasiu.

Stările de anxietate şi tensiunea mai pot fi atenuate cu fructe de schisandra, care stimulează sistemul nervos central. Se găsesc la magazinele de plante medicinale chinezeşti.

Valeriana, somnifer şi calmant

Valeriana este folosită de secole ca somnifer natural şi pentru ameliorarea stărilor de nelinişte. Principalul avantaj în folosirea ei este că nu dă somnolenţă ziua următoare, aşa cum fac multe medicamente.

Este recomandată, în special, celor care adorm greu sau care se trezesc în timpul nopţii. În acest scop, se ia seara, la ora 19.00, şi apoi înainte de culcare, timp de şase săptămâni, câte o linguriţă de tinctură, diluată în puţină apă. Efectele evidente de îmbunătăţire a somnului apar după trei săptămâni de administrare.

Valeriana este recomandată şi în perioadele de stres intens. Substanţele active pe care le conţine intervin la nivelul creierului pentru eliberarea unor substanţe care induc stări de calm, de mulţumire şi de relaxare.

Atenţie: pot apărea stări de somnolenţă sau de ameţeală. Un tratament durează 12 zile. Se poate relua după 5-10 zile de pauză.

De mare ajutor sunt şi băile calmante cu infuzie de rădăcină de valeriană (100 g de rădăcini uscate în doi litri de apă clocotită) adăugată în apă fierbinte (39-40 grade Celsius). Se stă în baie 10-15 minute, după care urmează cel puţin jumătate de oră de odihnă. Efectul relaxant este garantat.

Passiflora, pentru calmarea nervilor

Passiflora (planta pasiunii) se recomandă pentru un somn liniştit, precum şi pentru stările de agitaţie şi de nelinişte. Este o sursă de calm şi de echilibru. Se găseşte la magazinele cu produse naturiste, sub formă de capsule.

Acestea se iau câte una după masa de dimineaţă şi după masa de prânz, iar seara, cu o oră înainte de culcare, se iau două capsule.

În primele zile poate apărea o stare de somnolenţă, dar după aceea te obişnuieşti şi vei da dovadă de un calm de invidiat în orice situaţie. În timpul tratamentului poţi face băi calde cu apă, în care adaugi picături de ulei de lavandă.

Sunătoarea, antidepresiv natural

Sunătoarea este un binecunoscut antidepresiv natural. Se poate administra sub formă de capsule, pe care le cumperi de la plafar, de ceaiuri (o linguriţă de plantă uscată sau un pliculeţ infuzat la o cană cu apă, câte două-trei căni pe zi) sau de tinctură, respectând indicaţiile de pe ambalaj.

Trebuie însă să ţii cont de faptul că o cură de sunătoare îţi măreşte sensibilitatea la soare. Aşadar, evită administrarea ei dacă mergi la mare sau dacă urmează să te expui pentru mai mult timp la soare.

Ficatul, cheia unei stări de spirit bune

Medicina chineză consideră că ficatul este locul unde iau naştere emoţiile. Deci, un ficat sănătos înseamnă şi echilibru emoţional. Blocajele de la nivelul acestui organ pot produce depresie, stări de anxietate şi alte probleme psihice.

Mai multe