5 remedii care taie greaţa
Hrana nesănătoasă, răul de mişcare, graviditatea, tratamentele anticancer, toxiinfecţiile alimentare sunt printre principalii factori declanşatori ai condiţiei de greaţă. De asemenea şi stresul, balonarea, deshidratarea, insolaţia, sevrajul din cauza neluării medicametelor indicate de medic pot determina starea de greaţă.
Ce alimente pot cauza starea de greaţă
De multe ori, o dietă greşită este cea care declanşează greaţa. Mâncărurile cu grăsimi animale, carnea, lactatele, prăjelile pot provoca senzaţia de greaţa, aceasta fiind urmată uneori şi de vărsături. Şi suplimentele pe bază de fier recomandate în deficitul de fier (anemia feriprivă) pot duce la această problemă.
Dacă bei ceai verde pe stomacul gol, acest lucru poate avea ca efect advers greaţa. Dacă eşti predispus la această problemă de sănătate, consumă acest tip de ceai doar în timpul mesei, cu înghiţituri mici.
Suc de fructe la congelator
Femeile însărcinate nu pot lua medicamente, suplimente alimentare sau remedii naturiste fără să ceară acordul medicului.
Sucul proaspăt din fructele de sezon poate reprezenta un ajutor în combaterea stărilor de greaţă. Aşadar, alege fructele preferate, trece-le prin storcător şi toarnă sucul obţinut într-o formă pentru cuburi de gheaţă. Dai forma la congelator.
Truc
Ţine la îndemână câteva bomboane cu lămâie sau cu mentă. Cu ajutorul lor poţi scăpa de starea de greaţă. Între mesele principale ale zilei, poţi ronţăi biscuiţi săraţi, pâine prăjită. Gustările de acest tip neutralizează o parte a acidului gastric.
Zeamă de lămâie cu bicarbonat
Acest fruct citric bogat în vitamina C este indicat atunci când îţi e greaţă. Dacă bei sucul proaspăt de la lămâie sau pur şi simplu mănânci 1-2 felii de lămâie, fără coajă scapi de senzaţia de greaţă. Odată ajuns în stomac, sucul de lămâie va deveni alcalin şi va reduce aciditatea gastrică. Atunci când îţi este greaţă, poţi să combini sucul de la o jumătate de lămâie cu 150-200 ml de apă şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
Sfaturi
Renunţă la prăjeli, untură, carne grasă, lactate grase.
Mănâncă la masă şi nu în picioare sau în pat.
Nu te culca imediat după ce ai mâncat, ci aşteaptă să se digere alimentele.
Evită mirosurile care îţi provoacă greaţă.
Infuzie de ghimbir
Este o plantă rădăcinoasă întrebuinţată în scopuri terapeutice. Specialiştii recomandă consumul de ghimbir celor care au rău de mişcare sau care au greţuri dimineaţa. Dacă atunci când mergi la drum lung ţi se face greaţă din cauza răului de mişcare, poţi mesteca o bucăţică de ghimbir.
Eficienţa ghimbirului diferă de la persoană la persoană, unora făcându-le mai bine dacă îl iau pe stomacul gol. Contra vărsăturilor poţi bea un ceai de ghimbir cu lămâie.
Pui o linguriţă de rădăcină rasă de ghimbir la 300 ml de apă clocotită. Laşi 7-10 minute, apoi strecori sau o bei aşa. Nu abuza de consumul de ghimbir! Pentru gravide, o cantitate mare de ghimbir ingerată poate provoca probleme de sănătate.
Atenţie!
Dacă starea de greaţă persistă, mergi la medic. Femeile însărcinate, cele care alăptează, persoanele predispuse la alergii trebuie să ceară sfatul doctorului înainte de a încerca un tratament naturist.
Ceai de muşeţel
Este o plantă recomandată pentru multe afecţiuni, fiind bună şi în cazul senzaţiei de greaţă. Poţi bea o infuzie de muşeţel. O prepari astfel: 1 linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute, apoi strecori.
Pentru a elimina starea de greaţă, poţi încerca şi un remediu pe bază de mentă. Pui o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită, laşi la infuzat 15 minute, apoi strecori. Infuzia nu se bea fierbinte.
Supă de pui
Pentru a reduce starea de greaţă, ai putea bea o supă limpede de pui, dar nu foarte fierbinte. Acest remediu de obicei se recomandă în cazul răcelilor, dar este adjuvant şi în stările de greaţă.