3 „unturi“ tămăduitoare
1. Untul-pământului
Cunoscut în popor sub denumirea de fluierătoare, brie sau uşoarea-pământului, untul-pământului este folosit în tratamentele împotriva afecţiunilor reumatice, durerilor de spate, sinuzitei şi pneumoniei. În scopuri medicinale, de la plantă se foloseşte extern rădăcina, intern, untul-pământului putând provoca tulburări digestive destul de grave.
Cataplasma îmbunătăţeşte mobilitatea articulară
Pentru a calma durerile cauzate de reumatism, fitoterapeuţii recomandă cataplasma cu untul-pământului. Dă prin răzătoare 3 rădăcini de plantă şi aplică-le pe zona dureroasă, direct pe piele, după care înveleşte totul cu o pânză curată. Lasă cataplasma să acţioneze 15 minute.Vei vedea că, după câteva utilizări, durerea se va diminua şi se va îmbunătăţi mobilitatea articulară.
Tinctura te scapă de durerile de spate
Dacă simţi jenă, înţepături sau dureri în spate apelează la compresele cu tinctură de untul-pământului. Prepari tinctura astfel: dai rădăcina unei plante prin răzătoare şi o pui într-un borcan. Torni alcool de 40 de grade, cât să acopere rădăcina şi deasupra să formeze un strat de 2 cm.
Mai poţi citi:
- Remedii pentru boala picioarelor neliniştite
- Remedii contra neplăcerilor menopauzei
- Remediile farmaciei verzi împotriva oboselii
Închizi ermetic, laşi amestecul la macerat 6 zile, timp în care agiţi zilnic de câteva ori şi apoi filtrezi. Pui compresa cu tincutură pe zona dureroasă şi-o laşi 30 de minute, după care înveleşti cu un material de lână. Urmezi procedeul de 2 ori pe zi, până vezi îmbunătăţiri.
Sfatul Click! Sănătate: La contactul cu pielea, tinctura de untul-pământului poate provoca o iritaţie uşoară, de aceea este indicat să o foloseşti, la început, numai pe o porţiune foarte mică de piele, după care să măreşti aria tratată.
Leac în problemele respiratorii Simptomele pneumoniei şi ale bronşitei se reduc cu ajutorul leacurilor cu untul-pământului. Pune într-un vas 3 linguri cu rădăcină de untul-pământului proaspăt, dată prin răzătoare, 2 linguri cu hrean şi 4 linguri cu seminţe de in măcinate.
Amestecă ingredientele şi aplică pasta obţinută pe torace, peste care pune un material de bumbac curat şi o ţesătură de lână. Acest tratament întăreşte imunitatea, ajută la eliminare secreţiilor şi uşurează respiraţia.
Este o plantă care înfloreşte primăvara (de la sfârşitul lui aprilie până la începutul lunii mai). Conţine amidon, zaharuri şi glucoză, fiind recomandată în calmarea iritaţiilor şi accelerarea vindecării lor.
Indicat în convalescenţă
Un aliat de nădejdie oferit de natură pentru întărirea imunităţii este untul vacii. De la plantă se recoltează tuberculii, din care se prepară o băutură care poartă numele de salep. Macină tuberculii deshidrataţi, până obţii o pulbere. Fierbe pudra cu lapte sau apă şi îndulceşte-o cu miere când se răceşte.
Preparatul este indicat şi în combaterea diareei, tratarea problemelor digestive, datorită amidonului şi glucozei care se găsesc în compoziţia plantei. Totodată, este recomandat şi persoanelor care suferă de anemie şi se simt obosite.
Acest unt se obţine din nucile arborelui de Shea, întâlnit în Africa. De-a lungul timpului, oamenii de pe acest continent au folosit untul de Shea pentru proprietăţile deosebite pe care acesta le are asupra pielii. Având calităţi antiinflamatoare şi antibacteriene, este utilizat în diverse preparate medicale indicate în eczeme, cicatrici, erupţii, psoriazis şi pentru calmarea înţepăturilor de insecte.
Untul de Shea conţine vitaminele A, D, E şi F şi poate fi folosit inclusiv de femeile însărcinate pentru tratarea vergeturilor. De asemenea, este indicat şi pentru calmarea iritaţiilor de scutec care apar pe pielea sensibilă a bebeluşilor.
Graţie proprietăţilor antioxidante, este ideal pentru a întârzia apariţia ridurilor. Cu ajutorul acestui unt se poate face masaj pentru calmarea durerilor musculare.