3 plante pentru sănătatea ta
Socul alungă infecţiile respiratorii
Recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune antiinflamatoare naturale, socul este folosit încă din antichitate şi pentru proprietăţile lui laxative, diuretice, sudorifice şi emoliente.
Astfel, remediile preparate din florile, frunzele, fructele şi din scoarţa de soc sunt indicate pentru calmarea nevralgiilor, a durerilor reumatice, dar şi pentru combaterea infecţiilor respiratorii şi a unor afecţiuni ginecologice.
În plus, acestea te ajută să slăbeşti şi să ai o piele mai frumoasă. Atunci când te încearcă o răceală, o gripă sau o altă infecţie respiratorie, bea trei-patru căni de ceai din flori de soc pe zi. În acest fel, vei scăpa de usturimea în gât, de durerile de cap, de febră şi de tuse.
De altfel, infuzia este indicată şi în caz de bronşită, astm, faringită, sinuzită sau de boli pulmonare, reducând inflamaţia căilor respiratorii, ajutând la eliminarea secreţiilor în exces şi stimulând apărarea naturală a organismului.
Rostopasca ajută ficatul
Rostopasca este un excelent stimulent al funcţiei hepatice şi al celei biliare. În aceste afecţiuni, se administrează un tratament sub formă de pulbere. Se ia câte un vârf de cuţit, de patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu o săptămână pauză.
Tratamentul este eficient şi în hepatitele virale A, B şi C. În acest caz, tinctura de rostopască se asociază cu cea de anghinare.
Cercetătorii ruşi şi ucraineni au descoperit recent că sucul de rostopască aplicat pe zonele afectate de cancerul de piele, dar şi pe tumori, face minuni. Astfel, pulberea administrată intern ajută la distrugerea celulor maligne din organism.
Tratamentul este simplu de urmat. Se ia un sfert de linguriţă de pulbere de rostopască de patru ori pe zi, în cure de două luni, cu pauze de trei săptămâni.
Salvia te scapă de gingivită
Gingiile inflamate şi care sângerează uşor atunci când te speli pe dinţi sunt semnele clasice ale gingivitei. Nu lăsa această problemă să se agraveze: prin mineralizarea plăcii se formează tartrul, care inflamează şi mai mult gingia.
Salvia are efect astringent şi antiseptic, fiind de ajutor în îngrijirea danturii afectate de gingivită. Clăteşte-ţi gura de două ori pe zi cu o infuzie preparată din două linguriţe de frunze la 100 ml de apă fierbinte. De ajutor în calmarea gingiilor sângerânde sunt şi compresele cu infuzie de salvie.
Cunoscută ca un antiinflamator gingival, sulfina este un excelent remediu pentru gingiile care sângerează. În acest sens, îţi poţi tampona gingiile de două-trei ori pe zi cu o infuzie obţinută dintr-o linguriţă de flori la 200 ml de apă clocotită.