Planta banală care ameliorează gastrita

17 martie 2022   Remedii naturiste

Lucerna este apreciată ca plantă furajeră, dar este bine să ştii că are şi calităţi medicinale. Problemele digestive ca gastrita, precum şi cele de rinichi sunt câteva dintre indicaţiile plantei.

Întâlnită adesea pe câmpuri sau diverse terenuri, lucerna conţine numeroase vitamine esenţiale precum A, B, E, K, precum şi minerale importante cum sunt calciul, fierul, magneziul şi potasiul.

În scopuri medicinale, lucerna a fost utilizată pentru acţiunea diuretică. Planta ajută în special persoanele care se confruntă cu probleme precum retenţia de apă sau infecţiile tractului urinar. Folosirea unei plante naturale ca laxativ sau diuretic poate fi benefică, deoarece nu există substanţe chimice sau compuşi adăugaţi prin prelucrare care ar putea agrava problemele de sănătate.

Tratează gastrita

Favorizată de factori precum alcoolul, stresul, sau tratamente medicamentoase, gastrita este o inflamaţie a stomacului care impune câteva modificări în alimentaţie. Printre cele mai comune simptome ale acestei boli se numără durerile abdominale, arsurile, pierderea poftei de mâncare, greaţa şi indigestia. Datorită proprietăţilor sale nutritive, lucerna este un bun remediu pentru ameliorarea problemelor digestive. Dacă sunt administrate după masă, frunzele de lucernă ajută la asimilarea proteinelor, carbohidraţilor şi grăsimilor pe care le consumăm. Astfel, problemele precum indigestia, arsurile stomacale sau balonarea vor fi ameliorate.

Ce alte beneficii mai are lucerna

Scade glicemia. Ceaiul din frunze de lucernă este recomandat celor cu diabet zaharat, pentru că scade nivelul zahărului din sânge.                                         

Elimină toxinele. Germenii şi seminţele de lucernă ajută la îmbunătăţirea funcţiei ficatului şi la eliminarea toxinelor din corp.

Beneficii în astm şi răceli. Lucerna susţine sistemul respirator, contribuie la ameliorarea simptomelor astmului şi la tratarea tusei şi răceliilor.

Adjuvant în boli renale. Frunzele de lucernă ajută la îmbunătăţirea funcţionării rinichilor şi sunt folosite pentru tratarea bolilor renale.

Cum se administrează

Cel mai folosit leac pe bază de lucernă este ceaiul. Doza obişnuită de frunze de lucernă pentru o cană de ceai este de 1-2 linguriţe, lăsate la infuzat 10 - 20 de minute. Pentru beneficii suplimentare şi un gust mai bun, o sugestie utilă ar fi să prepari ceaiul de lucernă cu un alt ceai aromat, pentru că în timp ce beneficiile pentru sănătate ale acestei plante sunt extrem de vizibile, aroma nu este foarte puternică. Poţi consuma lucerna şi sub formă de capsule. În ulcer şi gastrită se pot lua 2 capsule de 3 ori pe zi, în cure de 3 luni.De asemenea, planta poate fi adăugată în diferite mâncăruri precum salate sau supe.

Ce contraindicaţii are

Persoanele care urmează tratament cu anticoagulante ar trebui să consulte medicul pentru a afla dacă pot urma tratament naturist cu lucernă. De asemenea, planta nu este indicată nici persoanelor diagnosticate cu lupus.

 

Mai multe