Muzicoterapia te scapă de stres
Muzicoterapia se adresează atât corpului, cât mai ales minţii şi sufletului, pentru că, de multe ori, suferinţele fizice îşi au originea într-o durere sufletească.
Stresul, o problemă frecventă a zilelor noastre, care însă nu apare pe buletinul de analize şi nici nu se tratează cu o pastilă, poate fi redus cu ajutorul meloterapiei. „S-au experimentat modalităţi diverse, absolut surprinzătoare de folosire a muzicii şi a sunetelor, din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre, pentru menţinerea sănătăţii. Ele acoperă domeniul relaxării, meditaţiei, reducerii stresului, managementului durerii, îmbunătăţirii somnului, învăţării rapide, amplificării creativităţii şi intuiţiei, îmbunătăţirii percepţiei senzoriale (vedere şi auz mai bune, de exemplu), amplificării vitalităţii şi, nu în ultimul rând, eliminării treptate a unor simptome sau boli”, spune dr. Daniela Vasile, medic primar medicină generală/pediatrie cu competenţă în apifitoterapie şi master în meloterapie.
Cum decurge muzicoterapia
Acest tip de tratament se practică de către medici instruiţi în meloterapie, funcţionând de multe ori pe post de adjuvant. Terapeutul trebuie să fie pus în temă legat de afecţiunile pacientului şi să afle de la acesta ce fel de muzică îi face bine şi ce sunete i se par dezagreabile. Fiecare persoană e unică, deci nu orice muzică se potriveşte oricui. Terapeutul poate utiliza boluri tibetane sau sunete înregistrate în funcţie de efectul pe care doreşte să îl obţină. Unii medici îi oferă şi pacientului ocazia de a se exprima cu ajutorul instrumentelor. Nu contează dacă o persoană are talent muzical sau nu, meloterapia este destinată oricui.
În cadrul unei şedinţe de meloterapie, care durează maximum 1 oră, pacientul stă întins în cabinetul medicului şi ascultă anumite sunete, care au rolul de a-l detensiona, de a-i creşte buna-dispoziţie şi încrederea în sine şi de a diminua neplăcerile de natură digestivă. La unele persoane, terapia cu muzică a redus crizele de astm şi a diminuat dureri de diverse tipologii. Pentru pacienţii cu demenţă sau boala Alzheimer, muzicoterapia s-a dovedit utilă în reducerea simptomelor. În general, este nevoie de mai multe şedinţe pentru ca pacientul să aibă rezultate durabile.
Sfatul specialistului
Dr. Daniela Vasile, doctor în ştiinţe medicale, medic primar medicină generală/pediatrie, competenţă apifitoterapie, master meloterapie, C.M.I. Dr. Vasile Daniela, Braşov
Perioada contemporană se remarcă printr-o explozie de amploare a dorinţei de menţinere a sănătăţii sau de vindecare prin metode naturale. În acest context, meloterapia s-a dezvoltat foarte mult. Cele mai „sensibile” afecţiuni la efectul meloterapiei sunt: HTA, cardiopatia ischemică şi sechelele de infarct miocardic, gastro-duodenitele şi ulcerul gastric şi duodenal, reumatismul cronic degenerativ, nevrozele, depresia, astenia, deficitele imune, dar şi diabetul zaharat, insuficienţele circulatorii, afecţiunile renale etc. De fapt, putem spune chiar că orice afecţiune poate beneficia cu succes de ameliorare şi chiar de vindecare, prin meloterapie. Meloterapia sau muzicoterapia poate fi asociată oricărui tratament alopat sau natural.