MUŞEŢELUL: beneficii de care nu ştiai

8 septembrie 2020   Remedii naturiste

În timp ce ceaiul îţi calmează stomacul şi te poate ajuta să ai un somn mai bun, uleiul esenţial îţi creşte buna dispoziţie, iar spălăturile sunt recomandate împotriva infecţiilor intime.

Muşeţelul, denumit şi muşeţel german sau romaniţă, este o plantă originară din Europa, Africa şi Asia şi este acum cultivată şi în America de Nord. Plantă care creşte anual şi care înfloreşte de-a lungul verii, muşeţelul este utilizat în industria alimentară şi farmaceutică. Conţine compuşi benefici pentru sănătatea umană, cum ar fi: flavonoidele (apigenină şi luteolină), ulei volatil, azulenă, camazulenă, matricină, acizi fenolici, acizi graşi, cumarină şi colină.  

Muşeţelul are acţiune antispastică, antiseptică, antiinflamatoare, anestezică, carminativă, emolientă şi cicatrizantă. Infuzia de muşeţel poate fi eficientă şi în cazul bolilor de ficat, de rinichi, stărilor gripale, răcelilor, conjunctivitei, abceselor dentare sau amigdalitelor. Extern, planta poate fi utilizată în eczeme, răni vechi sau arsuri. De reţinut, florile de muşeţel pot fi protectoare în reacţiile interne sau externe produse de iradieri, cum este şi în cazul radiologilor şi pacienţilor care urmează cobaltoterapia.  

Spălături intime contra infecţiilor vaginale   

Frecventă la femeile de toate vârstele, infecţia vaginală cu bacterii poate fi asociată cu stări de mâncărime, secreţie vaginală urât mirositoare sau dureri. Este nevoie de mai multe investigaţii de specialitate, însă câteva cercetări sugerează că spălăturile cu infuzie de muşeţel pot îmbunătăţi simptomele infecţiilor intime datorită proprietăţilor antimicrobiene şi antiinflamatoare. În rutina de seară, poţi introduce spălăturile în zona intimă cu infuzie călduţă de muşeţel. Pentru tratamentul extern, prepari o infuzie din 3 linguri de flori de muşeţel la ½ litru de apă. O poţi adăuga inclusiv în apa de baie. Atenţie, remediile naturale nu înlocuiesc consultul ginecologic! 

Ceaiul, pentru un somn mai bun  

Muşeţelul este un remediu calmant şi un sedativ natural. Efectele liniştitoare se datorează flavonoidelor - cum este apigenina - un antioxidant care are legătură cu anumiţi receptori din creier, responsabili cu inducerea somnului. Pentru preparare, pui 1-2 linguriţe cu flori de muşeţel la 1 cană cu apă fierbinte (250 ml) şi laşi la infuzat doar câteva minute, apoi strecori ceaiul şi îl bei de 2-3 ori pe zi.  

Uleiul de muşeţel, pentru îmbunătăţirea stării de spirit  

Câteva studii sugerează că planta are efecte anticonvulsivante şi poate combate stările depresive. Aromaterapia cu ulei esenţial de muşeţel poate fi un aliat de nădejde atunci când te confrunţi cu stări de anxietate şi de tristeţe, astfel că te poate determina să te simţi mai bine şi mai relaxat. Un difuzor va permite ca aroma uleiului esenţial să se evapore şi să se răspândească prin încăpere. Totuşi, asigură-te că citeşti cu atenţie instrucţiunile de pe ambalajul produsului, înainte de folosire. Sub formă de spray, diluează doar câteva picături la 250 ml de apă. Ulterior, pui amestecul într-o sticlă de tip spray şi agiţi bine înainte de utilizare. Nu folosi sticlă de plastic deoarece se deteriorează în timp. 

Tinctura, bună pentru problemele digestive 

Nu doar ceaiul, ci şi tinctura poate avea efecte eficiente. Muşeţelul este utilizat, de obicei, pentru numeroase afecţiuni gastrointestinale, incluzând tulburări digestive, diaree, spasme sau colici, flatulenţă, ulcere şi iritaţii. Muşeţelul este deosebit de util în eliminarea gazelor intestinale, calmând stomacul şi relaxând muşchii stomacului. Bisabololul din muşeţel grăbeşte repararea ţesutului deteriorat, astfel că ajută la vindecarea ulceraţiilor. Camazulena reduce inflamaţia stomacului care, la rândul său, provoacă starea de durere, iar azulena luptă împotriva infecţiilor cu stafilococ şi streptococ, atenuând simptomele intoxicaţiilor alimentare. Pentru tinctura de muşeţel, pui 50 g de flori la 170 ml de alcool alimentar (50 ori 60 de grade) într-un recipient ermetic, apoi laşi 12 zile la macerat, agitând ocazional. Ulterior, strecori tinctura, torni în sticluţe de culoare închisă şi dai deoparte la frigider. Diluezi 2 - 4 ml de tinctură cu apă sau ceai neîndulcit. Bei de 3 ori pe zi, înainte de masă.  

Contraindicaţii 

Cere sfatul unui specialist înainte de expunerea la aromaterapie, în special în cazul gravidelor, femeilor care alăptează şi copiilor. 

Consumul de ceai de muşeţel nu se recomandă în cazul gravidelor. A se cere sfatul unui specialist în cazul femeilor care alăptează şi copiilor.  

Muşeţelul nu este recomandat persoanelor care sunt alergice plantele care fac parte din aceeaşi familie.  

Mai multe