Leacuri care combat alcoolismul
Cea mai mare problemă legată de consumul de alcool este dependenţa pe care acesta îl creează. Dincolo de riscurile pentru sănătate, alcoolismul are şi implicaţii sociale şi familiale grave.
Consumul de alcool este considerat un obicei social acceptat. Ocaziile speciale, zilele de naştere şi sărbătorile sunt prilejuri cu care mulţi dintre noi gustă măcar un strop de astfel de băutură. Pentru stările de relaxare şi euforice pe care le induce, alcoolul a devenit parte din viaţa unora dintre noi, un adevărat drog. Sunt mai expuse a deveni dependente de alcool persoanele cu probleme emoţionale sau psihice (depresie, anxietate, schizofrenie), care găsesc în băutură o modalitate de a-şi îneca amarul. O predispoziţie mai mare către consumul excesiv de alcool este prezentă şi la cei care au în familie astfel de cazuri, la cei care au trecut prin traume fizice sau emoţionale, la cei care şi-au pierdut o persoană dragă sau la cei care au fost concediaţi. Pentru mulţi, alcoolismul devine o problemă înainte sau fără ca ei să îşi dea seama. Este foarte important de reţinut că alcoolismul este o boală şi că, în afara motivaţiei personale, este nevoie şi de tratament medicamentos şi de terapie psihologică.
Plante care îţi pot fi de folos
Persoanele aflate în perioada de refacere după renunţarea la alcool trebuie să consume suficiente lichide, mai ales apă plată şi sucuri naturale din fructe şi legume. De ajutor sunt şi unele plante.
Pedicuţa. Timp de o lună, consumă, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, o cană cu infuzie de pedicuţă, plantă renumită pentru că înlătură nevoia de a consuma alcool. Se lasă la infuzat o lingură de plantă într-o cană cu apă clocotită.
Ginseng. Plantă cu excelente calităţi terapeutice, ginsengul este un tonic general, ajutând, printre altele, la combaterea stărilor care însoţesc sevrajul alcoolic. Se administrează câte o capsulă pe zi, dimineaţa, până dispar manifestările specifice.
Cimbrişorul. Cunoscut pentru proprietăţile antibiotice, cimbrişorul este benefic şi celor care vor să se lase de alcool. Se consumă ceaiul, preparat dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană cu apă, de 2-3 ori pe zi, până se observă îmbunătăţiri.
Ulei de mentă. Se pun pe degete câteva picături de ulei de mentă şi se masează tâmplele şi fruntea, fără a se atinge zona ochilor.